kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kahraman gazeteci' orduya teslim

AJANSLAR
Giriş Saati : 16.12.2008 10:14
Güncelleme : 16.12.2008 22:04
Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush'a hafta sonu Bağdat'a yaptığı ziyaret sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'nin ailesi, gazetecinin can güvenliğinden endişe duyduğunu açıkladı.

Gazetecinin ağabeyi Uday El Zeydi, kardeşinden böyle bir hareket beklemediklerini, televizyonda izledikleri görüntünün sürpriz olduğunu belirterek, Muntazır'ın aslında çok sakin bir insan olduğunu anlattı.

*İŞTE KARE KARE AYAKKABININ FIRLATILIŞI...

Uday El Zeydi, ancak kardeşinin gazetecilik yapmaya başladığından beri çok sayıda insani drama şahit olduğunu, bu hareketinin, bütün yaşadıklarının dışa vurumu olabileceğini kaydetti.

Uday El Zeydi, Muntazır'ın ayakkabılarını Bush'a fırlattıktan sonra Bush'un korumaları tarafından değil, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin korumaları tarafından sert bir müdahaleye maruz kalmasını da eleştirerek, şunları söyledi:

"Hakarete ve saldırıya maruz kalan Bush'un korumaları, Maliki'nin korumalarına bağırarak, Muntazır'a vurmamalarını istedi. Maliki'nin korumaları Iraklı oldukları için kardeşimi dövdü. Maliki'nin korumaları değil, Bush'un korumalarının Muntazır'a müdahale etmesi gerekirdi. Bu bizi çok şaşırttı. Herkes televizyonda kardeşimin nasıl dövüldüğünü izledi. Görünen bu ise görünmeyen çok daha kötüdür."



El Bağdadiye televizyonuna uğradığını ve kardeşiyle birlikte çalışan kameramanı ziyaret ettiğini ifade eden Uday El Zeydi, olayla hiçbir ilgisi bulunmamasına rağmen kameramanın feci şekilde dövüldüğünü gördüğünü belirtti.

"Kameraman bu haldeyse Muntazır ne haldedir, tahmin edin" diyen Uday El Zeydi, kardeşinin demokrasiyi savunduğunu, Irak halkının çektiği acıları, demokratik bir ülkedeymiş gibi ifade etmeye çalıştığını, Irak devletinin demokratik olma iddiası bulunması halinde, Muntazır'ı serbest bırakması gerektiğini söyledi.

Irak halkının her kesiminden kardeşine destek geldiğini ifade eden Uday El Zeydi, Arap ve Iraklı avukatların kendilerini aradığını ve kardeşlerini ücretsiz savunmaya hazır olduklarını bildirdiklerini anlattı.

Uday El Zeydi, ayrıca, Amerikan veya Iraklı güvenlik güçlerinin muhtemel bir baskınına karşı can güvenliklerini sağlamak amacıyla aile bireylerinin başka bir semtte kaldığını belirtti.

Muntazır'ın yakınları ayrıca, gazetecinin Che Guevara'yı kendine örnek aldığını, evinde Kübalı devrim liderinin resminin asılı olduğunu kaydetti.

Muntazır'ın 4 yaşındaki yeğeni Haydar Dirğam El Zeydi de amcasının bir kahraman olduğunu belirtti. Amcasının durumundan çok etkilenen, ağlayan Haydar, "Bush'un ayakkabıdan fazlasını hakkettiğini, amcasının serbest bırakılmaması durumunda Amerikalıları parçalayacağını" söyledi.

Öte yandan bazı kaynaklar, dövülen gazetecinin bir kaburgasının kırıldığını, bacağından sakatlandığını ve sorgulanmak üzere Amerikalıların denetimindeki, havaalanı hapishanesi olarak bilinen Croper cezaevine götürüldüğünü belirtti.

GAZETECİNİN ORDUYA TESLİM EDİLDİĞİ SÖYLENDİ


ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını fırlatan gazeteci Munzatar el Zeydi Irak ordusuna teslim edildi.

Iraklı hükümet yetkilileri, el Zeydi'nin, başbakanlık güvenlik birimini teslim edildiğini söyledi.

Bush'a Bağdat'taki basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan gazeteci Munzatar el Zeydi, Irak'ta kahraman oldu. Zeydi'nin serbest bırakılması için binlerce Iraklı sokaklara döküldü. Arap dünyası El Zeydi'yi kahraman ilan ederken, Arap basını olayın fotoğraflarını manşetlerine taşıdı.

EL-ZEYDİ YARIN MAHKEMEYE ÇIKARILIYOR

Irak'ın başkenti Bağdat'a önceki gün sürpriz bir veda turu düzenleyen ABD Başkanı George W.Bush'a ayakkabı fırlatan gazetecinin, yarın Irak Ulusal Mahkeme'sine çıkarılacağı bildirildi.

El Bağdadiye televizyon kanalı tarafından yayınlanan haberde, Muntazır el-Zeydi isimli gazetecinin yarın mahkemeye çıkarılacağı ancak mahkeme saatinin belli olmadığı duyuruldu.

El Bağdadiyye'yi arayan Muntazır el-Zeydi'nin, "Yarın avukatlarım mahkemede hazır bulunsun" dediği belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları