kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çetelerin önü İSPARK'la kesildi

Hülya KARABAĞLI - ANKARA
15.12.2008
İstanbul'da araçlardan park ücreti adı altında "haraç" alan değnekçiler belediye ve polis tarafından tasfiye edildi. Otoparkları artık belediye iştiraki İSPARK işletiyor..
İstanbul polisi ve belediye çalışanları, "değnekçi" olarak bilinen ve otoparkları haraca kesen çetelere karşı mücadelede başarılı oldu. Değnekçilerin tuttuğu 296 yer Büyükşehir Belediyesi işletmesi İSPARK'a ait otoparklara çevrildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, MHP İstanbul milletvekili Atilla Kaya'nın, İstanbullunun kâbusu olan otoparklarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Atalay, otopark çeteleriyle ilgili gelişmeleri İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi'nin verdiği bilgilerle şöyle anlattı: "Güvenle park, güler yüzle hizmet" sloganıyla yola çıkan İSPARK, İstanbullulara kaliteli, güvenli, modern otopark hizmeti sunabilmek için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Bu süreçte başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet teşkilatımız olmak üzere kamuoyunda 'değnekçi' diye tabir edilen ve illegal olarak faaliyet göstererek, araç sahiplerini mağdur eden çetelerin önü çok büyük bir oranda kesilmiş, bu kişilerden boşalan alanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolü ve denetiminde eğitimli ve saygılı otopark personelleri çalıştırılmaya başlanılmıştır." Atalay yanıtında, otoparklardan 2006 yılında yaklaşık 15 milyon YTL, 2007 yılında yaklaşık 39 milyon YTL ve 2008 yılının ilk altı ayında 30 milyon YTL gelir elde edildiğine dikkat çekti. İSPARK'ın bu yıl sonu itibariyle 2008 yılı gelirinin 50 milyon YTL'nin üzerinde olacağını söyledi.

FİYAT 1-20 YTL ARASI
Atalay, İstanbul'da çoğunluğu Avrupa yakasında olmak üzere 296 otoparkın İSPARK tarafından işletilmeye başlandığını, bu otoparklarda araçların kalış saatine göre 1-20 YTL arasında para alındığını ve aylık aboneliklerin de 200 ila 250 YTL arasında olduğunu belirtti. Otoparktan elde edilen gelirin ilçe belediyeleri adına açılan otopark hesaplarına yatırıldığını, daha sonra da Büyükşehir Belediyesi hesabına aktarıldığını belirten bakan Atalay, bu paraların yine otopark yapımında harcandığını söyledi. Atalay, otopark yapımı için yapılan harcamaları ise "Bu süreç içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından 180 milyon YTL harcanarak 16 otopark alanı yapıldığı, 11 adet otopark alanının 64 milyon 200 bin YTL maliyetle inşaatına başlandığı ve 29 adet otopark alanının 181 milyon 700 bin YTL maliyetle ihalesinin yapıldığı anlaşılmıştır" diye açıkladı.
Haberin fotoğrafları