kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bayramın bilançosu ağır oldu: 134 ölü

Giriş Saati : 16.12.2008 17:48
Güncelleme : 16.12.2008 22:15
Yeni Haber
Türkiye genelinde 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresince trafik kazalarında 134 kişi öldü, 697 kişi de yaralandı.

Bayram tatilinde meydana gelen kazalarda 134 kişinin trafik terörüne kurban gittiğini belirten Autodrom Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Genim, bu kazalarda 697 kişinin de yaralandığını söyledi. Trafik kazalarının terörden daha çok can aldığına dikkat çeken Genim, "Trafik terörüne dur demek için kollar sıvanmalı. Herkes elini taşın altına koymalı. Trafik kazalarına verdiğimiz kayıplar terörden beter" dedi.

TERÖRDEN BETER

Bayram tatilinin ardından eğitimsiz şoförlerin yol açtığı kazalar nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşların göz göre göre trafik terörüne kurban verildiğini belirten Autodrom Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Genim, şunları söyledi: "Her bayram olduğu gibi bu bayramda da birçok vatandaşımız trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Kazalarda yaralanan ve yaşamını yitirenlerin sayısı kamuoyuna yansıyandan daha fazla. Aslında ülkemizde her gün ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana gelmektedir. Ancak bayramlar gibi özel dönemlerde kamuoyunun dikkati bu kazalara çekilmektedir. Kazaların en önemli nedeni insan faktörüdür. Yeterince bilinçli ve eğitimli sürücünün olmaması bu kayıpların en büyük nedenidir."

Yetkili birimler tarafından yapılacak denetim ve yaptırımların da kazaların azalmasında önem rol oynayacağını belirten Genim, sözlerine şöyle devam etti: "Medyanın sadece ölüm sayısı bildirmek yerine kamuoyunun dikkatini eğitim konusuna yani sorunun kökenine çekmesi çok daha faydalı olacak. Trafik terörüne dur demek için kollar sıvanmalı. Herkes elini taşın altına koymalı. Trafik kazalarına verdiğimiz kayıp terörden beter. Avrupa Birliği'ne bu şekilde bir ülke trafiği ile girmenin mümkün olmadığını düşünmekteyim."

SİSTEM REVİZE EDİLMELİ

Sürücü kurslarından cezalara kadar sistemin revize edilmesi gerektiğini anlatan Genim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa ülkelerinde olduğu gibi özellikle sürücülüğü meslek edinmiş kişilerin periyodik eğitimlerden geçmesi, başarılı olmamaları halinde bu mesleği yapmamaları sağlanmalı. Bunun yolu da konulacak kurallar ve denetimlerden geçmektedir. Örneğin; taksi, okul taşıtı, otobüs, TIR gibi araçları kullanan sürücüler her iki yılda bir güvenli sürüş eğitiminden geçmelidir. Firmalar kendi prosedürleri çerçevesinde bu konuya hassasiyet göstermekte ancak devletin getireceği yaptırımlarla sorunun daha kısa sürede çözülebileceği inancındayım."

(İHA)