kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Uzmanlar, bayram boyunca et tüketiminde aşırıya kaçanların tansiyon, kolesterol ve şeker problemleri yaşayabileceklerini söylüyor. Aşırı protein ve yağ tüketimi, kalp krizine bile yol açabiliyor.

Kolesterolünüz yüksekse bayramda yağsız et yiyin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
09.12.2008
Doç. Dr. Denyan Mansuroğlu, Kurban Bayramı'ndaki aşırı et tüketiminin kolesterolü yükselttiğini söyledi ve ekledi: Kolesterol sorunu olanlar yağsız ve haşlanmış et yemeli!..
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Denyan Mansuroğlu, bayramdaki aşırı et tüketiminin bir kolesterol sorununa yol açmaması için ne gibi önlemler alınabileceğini açıkladı:

* Kurban Bayramı'nda et tüketimi artıyor. Et tüketimi ile beraber kolesterol değerleri de artışa geçer mi?
Vücudumuzdaki kolesterolün yaklaşık olarak yüzde 80'i yine vücudumuzda üretilir. Biz bunun sadece yüzde 20'si kadarını yediğimiz yiyeceklerden alırız. Kolesterol açısından zengin olan hayvansal gıdaların fazlaca tüketildiği durumlarda, kandaki kolesterol düzeyi artmaktadır. Doymuş yağ ve kolesterol açısından zengin olan kırmızı et ve et ürünleri fazlaca yendiğinde, kandaki kolesterol düzeyini artırmaktadır.

HER BÜNYEYE FARKLI ETKİ!
* Kolesterol sorunu yaşamamak için ne kadar et tüketmek gerekiyor?
Kırmızı et; iyi kaliteli protein, demir ve çinko gibi minerallerin yanı sıra yüksek yağ ve kolesterol de içerdiğinden kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı bulunan kişilerde sağlık sorunları yaratabilir. Kırmızı etteki doymuş yağ asitleri oranı, beyaz ete göre fazladır. Bu nedenle, kırmızı et tüketimi haftada 34 öğünü aşmamalıdır.

* Kurban Bayramı'nda et yer yemez, kolesterolümüz artar mı? Yoksa bu etki bir süre sonra mı ortaya çıkar?
Bu; yediğimiz miktarla ilişkilidir. Kolesterolün önemli kısmı vücudumuz tarafından üretildiğinden, daha çok günler içinde yavaşça oluşan bir artış gözlenir. Vücudumuz etten, kolesterol yapımı için gerekli olan yağ asitlerini alır ve kolesterolü kendi üretir. Bu nedenle, "Bugün et yedim, yarın kolesterolüm yükselecek" diyemeyiz. Kolesterol artışı bünyeye göre aylarca hatta yıllarca sürebilir.

HAFTADA ÜÇ GÜN YETERLİ!
* Kolesterolümüzün yükseldiğini nasıl anlayabiliriz?
Yükselen kolesterol, kişide bir rahatsızlık yaratmaz. Kan tahlili yapılana dek fark edilmez. Zamanla kalp damarlarının iç yüzeyinde birikip, kalp-damar hastalıklarına yol açar.

* Kolesterolümüzü yükseltememek için et nasıl yenmeli? Eti, öğünlere ayırarak mı tüketmeliyiz?
Kırmızı et haftada üç gün, günde bir öğün şeklinde diğer gıda grupları ile birlikte yenmelidir. Diğer günlerde, kolesterolden daha fakir olan beyaz et ve ürünleri tüketilmelidir.

200'ÜN ÜZERİ TEHLİKELİ!
* Kolesterolü yüksek olan kişiler, hiç et tüketmemeli mi? Bayram boyunca nasıl beslenmeleri gerekir?
Normal zamanlarda haftada biriki gün, günde bir öğün ve bir porsiyon et tüketebilirler. Diğer günlerde, beyaz et ürünleri ile sebze ve meyveleri tercih etmelidirler. Yüksek kolesterolü olanlar, bayramda bir öğün et yemeli ve yağsız eti haşlama olarak tüketmelidir. Kolesterolü 200'ün üzerinde olanların hayvansal gıdaları azaltmaları, bayram boyunca hekim kontrolünde diyetlerine ve ilaçlarına devam etmeleri şarttır. Ayrıca bayramda ikram edilen tatlılardan da uzak durmaları gerekir. Bu tür ikramlar kabul edilirse bu; günde bir öğünle sınırlandırılmalıdır. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmelidir. Hastalar, günlük hareket miktarlarını da iki katına çıkartmalıdır.

* Koyun, dana ve kuzu etinden hangisi tercih edilmelidir?
Fark etmez çünkü yapay ve karbonhidrat açısından zengin yemler ile beslenip, hareketsiz bir şekilde ahırda yetiştirilen tüm hayvanların etleri kolesterol açısından zengindir. Et ürünlerini seçerken, yağının alınmış olmasına ve et porsiyonlarının fazla olmamasına dikkat etmeliyiz.
Haberin fotoğrafları