kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TBMM'de bütçe maratonu başlıyor

Giriş Saati : 15.12.2008 13:11
Güncelleme : 15.12.2008 17:55
Yeni Haber
Meclis Genel Kurulu'nda 2009 mali yılı bütçe maratonu yarın başlıyor. 12 gün aralıksız sürecek maratonun ilk gününde, siyasi parti liderlerinin yerel seçim ile ilgili mesajları damgasını vuracak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sunum konuşmasıyla başlayacak bütçe görüşmelerinde Hükümet adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti grupları adına CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün konuşmaları bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu, Kasım ayında komisyonda görüşülerek kabul edilen 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısını yasalaştırmak için aralıksız 12 gün mesai yapacak.

Bütçenin tümü üzerinde yapılacak konuşmalarla başlayacak görüşmeler, hafta sonu da dahil aralıksız 12 gün sürecek. Başlangıçta bütçenin tümü üzerinde gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşmalar (Hükümetin sunuş konuşması hariç) için birer saat, kişisel konuşmalar için ise 10'ar dakika verilecek.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE YEREL SEÇİM MESAJLARI

İlk gün bütçe görüşmelerine siyasi parti liderlerinin karşılıklı söz düellosu damgasını vurması beklenirken, ekonomik kriz ve Mart 2009'da yapılacak yerel seçim mesajlarının verilmesi bekleniyor. Genel Kurul'da yarın siyasi liderler bir anlamda ilk seçim konuşmalarını da yapacaklar.

Bütçe görüşmelerinde iktidar ve muhalefet partileri arasında tam bir söz düellosu yaşanması bekleniyor. Muhalefet partilerinin yaklaşan yerel seçimler öncesi ve yaşanan mali kriz nedeniyle iktidar partisi AKP'yi eleştiri bombardımanına tutmaları bekleniyor. Son günlerde yerel seçimler nedeniyle siyasi partilerin taktik arayışları Genel Kurul'da bütçe görüşmelerine damgasını vuracak.

Bu arada yarın genel kurul'da siyasi liderlerin yapacağı konuşmalara son rötuşlar yapılıyor. Siyasi parti grupları da 12 gün sürecek bütçe görüşmelerinde konuşacak milletvekillerinin de isimleri belirleniyor.

BÜTÇE TAKVİMİ

Kamu idarelerinin bütçeleri, 14 turda tamamlanacak. Görüşmelerde, her turda gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşmalar 40'ar dakika, kişisel konuşmalar 5'er dakika olacak. Gruplara tanınan süreyi, birden fazla milletvekili kullanabilecek.

Bütçe görüşmeleri 16 Aralık Salı günü başlayacak, 27 Aralık'ta sona erecek. Resmi tatil günleri dahil her gün saat 11.00'de toplanacak olan Genel Kurul, o günkü programı bitene kadar çalışmalarını sürdürecek. Genel Kurul, 21 Aralık Pazar günü saat 15.00'de, 27 Aralık Cumartesi günü ise saat 10.00'da çalışmalarına başlayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinin takvimi de şu şekilde planlandı; Cumhurbaşkanlığı, TBMM, RTÜK, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ve Sayıştay bütçeleri 17 Aralık Çarşamba günü birinci turda, Başbakanlık, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Gümrük Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü bütçeleri ikinci turda ele alınacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçeleri 18 Aralık Perşembe günü üçüncü turda, Hazine Müsteşarlığı,

DPT, TÜİK, SPK, BDDK, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bütçeleri, aynı gün

dördüncü turda görüşülecek. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, TÜBA, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, SHÇEK, Özürlüler İdaresi, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçeleri 19 Aralık

Cuma günü beşinci turda, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçeleri de aynı gün altıncı turda ele alınacak.

TBMM Genel Kurulunda, 20 Aralık Cumartesi günü yedinci turda Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, DSİ, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bütçeleri, sekizinci turda ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü bütçeleri görüşülecek.

16 Aralık ve 27 Aralık tarihleri arasında Meclis'e ziyaretçi alınmayacak.

ANKA