kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Çağan Irmak’ın 1 milyon kişiye izlettiği filmi Issız Adam’da yer alan Thomas Hardy kitabı, filmin müziği kadar ilgi görüyor.

'Issız' kalabalıktan uzak

KAYA GENÇ KİTAP
15.12.2008
Issız Adam filminde, kadın karakter Ada'nın okuduğu Thomas Hardy'nin Çılgın Kalabalıktan Uzak kitabı yeniden popüler oldu..
Daha çok kasvetli şiirleriyle, şair olarak sevilir ama Adsız Sansız Bir Jude kitabıyla da klasikleşmiştir, İngiliz edebiyatının büyük yazarı Thomas Hardy. Yazar, 2008 yılında, beklenmedik bir biçimde Türkiye'de popüler oldu. Çağan Irmak'ın Issız Adam filminde Ada ve Alper'i bir araya getiren kitabın, Çılgın Kalabalıktan Uzak'ın yazarı o. Son iki haftadır kitapçı zincirlerinde, kasanın yanında en popüler şarkıcı ve yazarlara ayrılmış bölgelerde Çılgın Kalabalıktan Uzak duruyor. Kasiyerlere sorduk: "Ada'nın okuduğu kitap peynir ekmek gibi satıyor," dediler. Hardy'nin hayata bakışı trajik ve karanlıktır: Sinemaya da uyarlanan Jude romanında bir köylü genç, ne kadar çalışsa, ne kadar uğraşsa da üniversiteye giremez, hayallerini yaşayamaz. Bu biraz da bizim sınıflı toplum yapımızdaki haksızlıklara benzer. Çılgın Kalabalıktan Uzak'ta ise taşralı bir karakterin, çoban Gabriel'in öyküsüne tanıklık ediyoruz. Şehirli bir kıza aşık oluyor; birbirlerini seviyorlar, ama tam ilişki evliliğie giderken kız 'yok' diyerek kaçıyor, zavallı çobanımız da hayalkırıklığına uğrayıp doğaya, kuzulara dönüyor. Ve bir süre sonra... yeniden karşılaşıyorlar. Şimdi gel de bu hikayeyle Issız Adam arasında bağlantı kurma. Ama tabii çoban Gabriel filmde kitaplara meraklı Ada olmuş; şehirli Bathsheba'nın yerini ise grup seksçi Alper almış. Belki o da taşralı geçmişinden kaçmaya çalışan bir Gabriel... Fakat bu benzetmelerle uğraşıp popüler bir filmde derin anlamlar aramak yerine Hardy'nin olağanüstü derinlikli kitabını oturup zevkle okumak en iyisi. Çılgın Kalabalıktan Uzak, Thomas Hardy, Çeviren: Nihal Yeğinobalı, Can Yayınları, 512 s., 19 YTL
Haberin fotoğrafları