kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
John Bollinger
Büyük resim için tıklayın

Dibi görmedik ama çıkış hızlı olur

Kerim KARAKAYA EKONOMİ
14.12.2008
Bollinger Bandı'nın mucidi John Bollinger, ABD'nin kısa vadede toparlanmayacağını Dow Jones'un yüzde 15 düşeceğini belirtti. Bollinger'e göre borsalar dipten sonra hızlı yükselişe geçecek.... KRİZİ 2006'da haber veren Roubini ise borsaların yüzde 15-20 daha düşmesini bekliyor. 2009 sonlarında toparlanma bekleyen Roubini, büyümenin ise 2010'dan önce olmayacağını düşünüyor..
Ekonomistlerin krizin başladığı eylül ortasından bu yana en çok maruz kaldığı soru "Dip görüldü mü" oldu. Kimileri ekonomilerin içinde bulunduğu durumu, tünelin ortasında kalan birini örnek vererek açıklıyor. Meşhur benzetmeye göre tünelin ucunda bir ışık görünü yor. Ancak bu ışık, gerçekten dışarıdan tünele dolan ışık mı yoksa lokomotifin tepe lambası mı? Herkesin en çok merak ettiği 'Dip göründü mü' sorusuna aradığımız yanıt tüm dünyada dikkatle izlenen iki büyük ekonomistten geldi: Hayır dip görülmedi.

İLK KEZ SABAH'A KONUŞTU
Türkiye'de ilk kez SABAH'a konuşan ve dünyanın en önemli teknik analistlerinden biri olarak kabul edilen John Bollinger, dün ya borsalarındaki düşüş trendinin henüz sona ermediğini söylüyor. Krizi en erken gören iktisatçılardan Nouriel Roubini ise ABD'de Dow Jones'un yüzde 20 daha düşmesini bekliyor. Ancak ikisinin de ortak görüşü dipten sonra hızlı bir toparlanma olacağı yönünde. Dünyanın en önemli teknik analistlerin den biri olarak kabul edilen hatta borsaların teknik analizinde en çok kullanılan Bollinger bandının da yaratıcısı olan John Bollinger, ABD borsalarının kısa vadede toparlanama yacağını belirterek başladı yorumlarına. "Kısa vadede ABD borsalarında toparlanma ihtimali düşük". Cuma gününü 8 bin 630 puan dan kapatan Dow Jones endeksinin yeniden 7 bin 500 seviyesine kadar geri çekilebileceği uyarısında bulunuyor Bollinger. Bu da yüzde 13-15'lik bir düşüş anlamına geliyor. Bollin ger, Dow Jones için kesin rakam verse de krizin ne zaman bitebileceğini kestirmenin çok güç olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor. "Orta vadede ABD borsaları için çok iyimserim. Güçlü bir boğa piyasası başlayacak. Ama ekonomik şartların bu kadar zor olduğu dönemde ve hergün gelen olumsuz veriler nedeniyle kısa vadede düşüş trendinin süreceğini düşünüyorum. Dow Jones endeksi için kritik destek 7 bin 500 seviyesi. Bu seviyeye yeniden geri çekilme yaşanabilir."