kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Operasyon geçirenin cildi bebek gibi olur

Didem SEYMEN
11.12.2008
Ünlü şarkıcı İzel, cildindeki 'strese bağlı' sivilcelerden kurtulmak için 'yüz kazıtma operasyonu' yaptırınca aynı problemi yaşayanlar konuyu merak etti. Dr. Tuğrul Kihtir; 10 soruda bu operasyonu anlattı: Yüzde 70 başarı sağlanıyor, üç ay sonra da tekrarlanabilir..
İzel'in operasyonundan sonra 'yüz kazıtma' işlemi çok merak edilen bir konu haline geldi. Estetik Cerrahı Op. Dr. Tuğrul Kihtir, yöntemin kimlerde etkili sonuç verebileceğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı:

* Yüz kazıtma operasyonuna kimlerin ihtiyacı olur?
Yüz kazıma girişimi; eski derin akne izleri, derin kırışıklıklar, strese bağlı geçirilmiş travma ya da ameliyatlara bağlı izler sonrasında uygulanabilir.

HASTA ACI HİSSETMEZ
* Çok sık yapılan bir uygulama mıdır?
Amerika'da çok sık uygulanıyor. Bizde ise çok sık olmamakla birlikte yapılıyor. Bu uygulama Türkiye'de de bu konuda tecrübesi olan ve iyi eğitim almış uzmanlar tarafından yapılıyor.

* Operasyon ne kadar sürüyor? Yüz ne kadar zamanda kendini toparlıyor?
Yüzdeki kabuklar operasyondan 7-14 gün sonra dökülmeye başlıyor ve yüz pembeleşiyor. Bu dönem de yaklaşık bir ay sürüyor. Yani 1.5 ay sonra yüz düzelmeye başlıyor. Eğer gerekirse ancak 3 ay geçtikten sonra yeni bir operasyon yapılabiliyor. BEDELİ 2.500-3.500 YTL

* Çok pahalı bir yöntem mi?
Bedeli 2 bin 500 ile 3 bin 500 YTL arasında değişiyor.

* Hastaya acı veriyor mu?
Operasyon anestezi altında yapıldığı için hasta herhangi bir acı hissetmiyor. Sonra da cilde antibiyotikli kremler sürülüyor.

* Bu operasyonun tekrarlanması gerekir mi?
Eğer çok yüzeysel yapılırsa, etkisi sınırlı olur. Çok derin yapılırsa da değişik renkte izler bırakabilir. Gerekirse 3 ay sonra tekrarlanabilir.

* Operasyondan sonra uyulması gereken yasaklar var mı?
Kişinin üç ay boyunca cildini güneşten koruması lazım. Ayrıca solaryum da yok. Eğer hastanın daha önceden geçirilmiş uçukları varsa, bunu doktoruna mutlaka söylemesi gerekir. Herpes uçuğuna karşı girişim öncesi ve girişim sonrasında mutlaka ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Eğer bu yapılmazsa uçuk, yara olarak ortaya çıkar. Esmer tenlilerde yüzde renk farkı oluşabilir. Daha koyu tenli kişilerde iz bırakma riski ise daha yüksektir.

YÜZ AÇIK OLABİLİR
* Hastanın yeni cildi pürüzsüz mü oluyor?
İşlemin doğru derinlikte yapılması çok önemlidir. Bu operasyonların ardından yüzde 70'lere varan bir başarı sağlanıyor. Hastanın cildi iki haftalık sürenin sonunda pembeleşmeye başlıyor. Hasta bunların olacağını bilmeli ve strese girmemeli. Bu pembelik de bir ayın sonunda normale dönüyor.

* Hasta bu bekleme dönemini yüzü sargılı olarak mı geçiriyor?
Bu tümüyle hastanın ve doktorun seçimine bağlı. Devamlı krem uygulanması gerekiyor... Eğer yüz açık olursa hasta bunu kendisi de uygulayabilir. Ben iki, üç gün kapalı tutulup sonra bandajların açılmasından yanayım.

* Bu operasyonu geçiren kişi, aynaya bakarsa psikolojik olarak etkilenir mi?
Hastaya operasyondan önce yaşayacakları doğru bir biçimde aktarılmışsa, hasta aynaya bakabilir. Ancak hastaya her şeyin çok normal olacağı söylendiyse, hayal kırıklığı yaşar. Strese girer...
Haberin fotoğrafları