kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Bağırsakların düzgün çalışmasında su önemli rol oynar.

Bağırsaklarınız aslında ne ister?

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
05.12.2008
Bağırsaklarınızın sağlıklı, sizin rahat olabilmeniz için muz, domates ya da soğan gibi prebiyotik içeren besinler tüketin. Suyu da eksik etmeyin..
Bağırsaklarınız beslenme ile ilgili acil bir durum olmadıkça size karşı oldukça nazik davranırlar... Sindirim sisteminde bir rahatsızlık olduğunda ise sizi daha duyarlı olmanız için uyarırlar.

Sadece lif yetmez
Bu sistemi en iyi şekilde işletmenin yolu, bol bol meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar yemekten geçer... Lifli gıdalarda da sindirim sistemi üzerinde çok etkilidir ama sadece lif yetmez. Özellikle prebiyotikli gıdalar bu sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için çok önemlidir. Prebiyotikli karbonhidratlar, sindirilemeyen lifler grubuna aittir. Prebiyotikler ise bağırsaklarınızı toksin ve enfeksiyonlardan koruyan bakterilerdir... Prebiyotikli yoğurtların reklamlarını görmüşsünüzdür... Bu yoğurtlardan yediğiniz halde daha da çok prebiyotik tüketmek isterseniz, bunları içeren kapsüllerden içebilirsiniz.

Harekete geçin
Prebiyotikler; tahıl, muz, böğürtlen, sarımsak, kuşkonmaz, buğday, yulaf, arpa, keten tohumu, domates, enginar, soğan, hindiba ve baklagillerde bolca bulunur. Bağırsaklarınızın sağlıklı, sizin de rahat kalabilmeniz için şu önerileri de uygulamanız gerekir:
* Bol su için: Susamadığınız zamanlarda bile su içmeye özen gösterin. İdrarınız berraksa yeterli su alıyorsunuz demektir.
* Aktif olun: Bir olimpiyat sporcusu gibi hareket etmenize gerek yok ama pilates ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Bağırsaklarınız, sizin harekete geçmenizden hoşlanacaktır.