kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Christian Dior ilanı ve Victoire de Castellane (sağda).

Dikkat! Modacılar üzerinizden geçebilir

AYŞE FERHANGİL
12.12.2008
Moda, renkli bir dünya gibi görünse de aslında karmaşık bir yer. Baş tacı edilen tasarımcılar ertesi gün kapı önüne konuyor, hiç beklenmeyen isimler bir anda markaların sözcüsü oluyor..
Çok iyi hatırlıyorum geçen haziran ayıydı, ben Valentino'da ilk koleksiyonunu sunmuş Alessandra Facchinetti'nin başarısını anlata anlata bitiremezken, bir arkadaşım 45. yılında kendi adını taşıyan markasını 'istemeye istemeye' bırakan Valentino Garavani'nin, tahtına oturan bu İtalyan kadına 'gıcık' olduğunu ve ayağını kaydırmak için hiçbir defilesine çalışmadığı kadar çok çalıştığını söyledi. Zavallı kadın, demek 'hoca ona takmıştı'. Kader, Facchinetti için kapının dışını seçerken Dior'un mücevher tasarımcısı Victoire de Castellane için ise dev bir taht hazırladı. Benim son yıllarda sıkı takibe aldığım iki 'süper' başarılı kadının kariyerlerinde yetenekleri değil, şansları başrolü kapmıştı. 2008 yılı kapanırken, her ikisinin hikâyesi de enteresan bir sona ulaştı.

VALENTINO ARTIK RAHAT UYUYOR
Dilerseniz anlatmaya, başladığım hikâyeden devam edeyim, Facchinetti yıkımından. Valentino Garavani'nin, kendi adını verdiği ve bu dünyada köpekleri (modacının özel uçak tutup gittiği her yere gönderdiği altı tane pug cinsi köpeği var) kadar çok sevdiği markası bana kalırsa artık yaşlanmış, kendi kendini tekrara başlamış hatta sıkıcılaşmıştı. Bu yüzden markanın sahibi olan özel yatırım fonu Permira, modacının 45. yılını fırsat bilerek Valentino'yu emekliye çıkardı. Ama ne olursa olsun bir dehanın yerini doldurmak zordur, hem de çok... Bu yüzden de sol alt taraftaki ilanda gördüğünüz gibi Valentino kadınını gençleştirirken bir yandan da özüne yani romantik, kadınsı, kırılgan duruşuna sahip çıkan, iki sezonda satışları yüzde 10 artıran 35 yaşındaki modacı Facchinetti'nin baş tacı edilmesi gerekirdi değil mi? Fakat dedim ya efsanenin yerini doldurmak zordur, hele de o efsane hayattaysa. Valentino'nun da yakın bir arkadaşı olan bir tanıdığım, bana "Valentino o kadını kapı dışarı ettirmedikçe rahat bir uyku uyuyamayacak," demişti. Neyse ki 76 yaşındaki modacı ekimden beri yastığına başını iç rahatlığı ile koyuyor. Çünkü Facchinetti'nin görevine 'yönetimle arasında çıkan anlaşmazlık nedeni ile' son verildi. Valentino durum için "Şirket içinde binlerce elbisenin bulunduğu bir arşivimiz var. Bir Valentino üretirken bunlar ilham kaynağı olmalı. Yerime geçen kişinin buna gerek duymaması yazık," yorumunu yaptı. Peki Valentino'nun yerine kim mi geçti? Valentino'nun iki yakın adamı Maria Grazia Chiuri ve Pier Paolo Piccioli. Eminim bu iki isim koleksiyonlarını hazırlarken Valentino'ya 'gereken' saygıyı gösterecek, Valentino basında yine bizzat yer almaya başlayacak. Peki Facchinetti'ye ne olacak? Merak etmeyin, bu kovulma modacının hayatında ilk değil. Tom Ford'un ardından 2004 yılında Gucci'yi devraldığında iki koleksiyon çıkarabilmiş, ardından yukarıda anlattığım gerekçenin birebir aynısı olan bir açıklama ile işten kovulmuştu.

MARKANIN SÖZCÜSÜ OLDU
'Şöhret' insanda büyük bir açlık ve tatminsizlik yaratıyor. Aranızda Christian Dior'un yüzünü hatırlayan var mı? Ama John Galliano ve onun binbir yüzünü unutmak mümkün mü? Ancak şu sıralar Dior'da Galliano kadar hatta belki daha da fazla öne çıkan bir isim, daha doğrusu bir yüz var. Markanın mücevher koleksiyonunu hazırlayan Victoire de Castellane. Almaya gücüm yetmese de bakmaya doyamadığım yüzükler -yüzük onun en iyi olduğu alan- tasarlayan Castellane, sahte gibi görünen mücevherler yapmasıyla övünüyor. İnanın Castellane'nin yarattıklarını anlatmak yetmiyor, koleksiyonunun tamamı için www.diorjoaillerie.com adresini ziyaret etmelisiniz. Dior'a gelmeden önce Karl Lagerfeld için Chanel'in podyumda kullanılan mücevherlerini tasarlayan Castellane'ye, kader öyle güzel yazılar yazdı ki bu kadın bir anda markanın sözcüsü haline geldi, uzatılan tüm mikrofonlara uzun demeçler vermeye başladı, bu da yetmezmiş gibi bu sezon markanın reklam kampanyasında Castellane'ye çok benzer bir model kullanıldı. Benzerliği kendiniz de görebilirsiniz. Umarım adı Dior'la özdeşleşen John Galliano bu işe bozulmaz. Yoksa Castellane'nin de sonu gelebilir...
Haberin fotoğrafları