kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şehir içi telefon hizmetleri yeni yılda rekabete açılıyor

Giriş Saati : 14.12.2008 13:42
Güncelleme : 14.12.2008 18:16
Yeni Haber
Yeni yılda rekabete açılması planlanan şehir içi telefon hizmetlerinin yetkilendirilmesi için Bakanlar Kurulunun asgari lisans bedellerini belirlemesi bekleniyor.

AA muhabirinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, BTK, ''Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''in, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, şehir içi telefon hizmetlerinin de rekabete açılması için Bakanlar Kurulu'nun vereceği kararı bekliyor.

BTK, şehir içi telefon yetkilendirmesinin asgari lisans bedeli için belirledikleri rakamı öneri olarak Bakanlar Kuruluna gönderdi. Bakanlar Kurulunun, asgari lisans bedelini BTK'nın verdiği rakam çerçevesinde, yeni yıldan önce belirlemesi bekleniyor. Bedelin belirlemesinin ve BTK'nın şehir içi telefon yetkilendirmesini vermeye başlamasının ardından şehir içi telefon hizmetleri rekabete açılmış olacak.

24 FİRMA

Uzak mesafe telefon hizmeti veren 24 şirketin şehir içi telefon hizmeti yetkilendirilmesini almasını beklediklerini dile getiren BTK yetkilileri, şu bilgileri verdi:

''Şu anda, sabit telefonda şehirler arası ve uluslararası telefon görüşmeleri rekabete açık. Uzak mesafe olarak nitelendirdiğimiz bu görüşmeleri yapmadan önce Türk Telekom hattından arama yaparken öncelikle 10'la başlayan 4 basamaklı numarayı (10XX gibi) çevirmek gerekiyor. Bu görüşmeleri Türk Telekom faturalandırıyor. Türk Telekom faturasıyla birlikte ikinci bir fatura da geliyor. Bu uygulama ile faturalar yarı yarıya ucuzladı. Kullanıcı sayısı da her geçen gün artıyor.''

Uzak mesafe işletmecilerinin Türk Telekom'dan satın aldıkları trafik ile hizmet verdiklerini dile getiren yetkililer, ''firmaların piyasada tutunmak için kar etmeden hizmet verdiklerini'' öne sürdü.

Şehir içi telefon hizmetlerinin rekabete açılmasının ardından işletmecilerin abone kaydı alabileceğini vurgulayan yetkililer, 9 Mayıs 2009'da sabit telefonda numara taşınabilirliği uygulamasının başlamasıyla, Türk Telekom dışındaki firmalardan hizmet alırken 10XX gibi bir numara çevirmeye gerek kalmayacağını da vurguladı.

(AA)