kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kardinal Bagnasco

Sabırlı davran aldatanı affet

YASEMİN TAŞKIN ROMA
13.12.2008
Cenova Kardinali Bagnasco, aldatılmış eşleri daha sabırlı olmaya davet ederek affetmenin önemini vurguladı. Katolik dünyası ve basında geniş yer bulan açıklama şimdi "Günaha davet mi" yoksa "Sevgiye dönüş mü" tartışması başlattı..
Katolik Kilisesi modern çağa uyum sağlama pahasına, evlilikte aldatma olayına yeni bir bakış açısı getirdi. Cenova şehrinin kardinali ve İtalyan Piskoposlar Konferansı Başkanı Angelo Bagnasco, Noel öncesi yayımladığı bildiride "Eğer aldatıldıysanız, affedin" dedi. Kardinal Bagnasco, Katolik din mensuplarına yönelik mektubunda, aldatılmış eşlerin daha sabırlı olmaya davet ederek, affetmenin önemine dikkat çekti. Cenova Kardinali, "Karşı tarafın yeni heyecanlar vaat eden fırsatları artık her yerde mevcut. Her şeyi bir ayrılıkla çözmeden önce, hoşgörüyü de denemek lazım" dedi. Aile birliğinin pamuk ipliğine bağlı olduğu modern dünyada Kardinal Bagnasco "sabır ve hoşgörü" meziyetlerinin ön plana çıkarılmasını öneriyor. Yeni heyecanlar karşısında yolunu şaşıran eşleri affetmek konusunda Cenova Kardinali'nin sarfettiği sözleri bir psikolog, evlilik uzmanından duymak ne kadar normalse bunu kilisenin üst düzey bir kardinalinden duymak da aynı oranda skandal yarattı. Avantgard eğilimleri ile tanınan Cenova Kilisesi'nin eski piskoposu ve hali hazırda Vatikan Başbakanı olan Kardinal Tarcisio Bertone de bir süre önce "Affetmenin" gerekliliği üzerinde durarak, " İncil'de yazdığı gibi 77 kere olmasa da affedin" demişti.

TARTIŞMA BAŞLADI
Açıklama ilk kez "Aile" kurumunu "evlilikte sadakat" prensibinin önüne koyarak yeni bir tartışma başlattı. Katolik eğilimli "Famiglia Cristiana" (Hıristiyan Aile) dergisinin müdürü Sciortino'ya göre, Papa 16. Benedict de "Tanrı merhametdir" adlı yayınladığı ilk bildirisinde benzeri konulara değindi. Bu çağrı sadece Katolik inananlar için değil, daha genel anlamda yapıldı. İtalyan Corriere della Sera gazetesinin konuya geniş yer ayırmasının yanısıra il Foglio gibi düşünce gazeteleri de derin analizler yaptılar. Kardinalin sözlerinin "aşkın ve aile bağlarının ticari bir meta haline getirildiği günümüz toplumunda, sevmeyi öğrenmek için yeni bir yol açtığını" öne sürdüler. Bazı Katolik uzmanlar ise "günah çıkarma" müessesesinin olduğu Katolik dininde böyle bir hoşgörüyü yerleştirmenin günaha davet olarak da algılanabileceğini söyledi.