kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Meğer devletlerin zulalarında ne kadar çok kaynak varmış?

Nasıl güneş de ay da tutulursa, bazı dönemlerde insanlığın ortak aklı da öyle tutulur.
Dünyanın en akıllı, en bilgili insanlarının dünyanın en iyi üniversitelerinde toplandıkları, en fazla Nobel ödülü alanların bu coğrafyada yaşadıkları, en yaratıcı beyinlerin ürünlerini burada verdikleri biliniyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nden söz ediyorum.
Ancak belki de çağlar boyu eşi görülmemiş çaptaki bir akıl tutulmasının da yaşandığı ülke Amerika şimdi.
Ekonomiyi krizden ve durgunluktan çıkarmak amacı ile Amerikan kamu kaynaklarından piyasalara akıtılmaya başlanılan paraların ulaştığı düzeyi izliyor musunuz?
Artık 50-60 milyar dolarlık paketler geride kaldı.
Şu ana kadar telaffuz edilen sayılar toplamda trilyon dolarla ifade ediliyor.

Akılları neredeydi?
"Amerika'nın beyni" diye bilinen İngiltere'nin ve diğer AB üyesi Avrupalıların da piyasalara verdikleri desteklerle, herhalde 4-5 trilyon dolar, muhtemelen geri dönüşü olmayacak biçimde bir yerlere akıtılacak.
İşler bu noktaya gelmeden, dünyadaki gelir adaletsizlikleri sonunda Afrika iç savaşlara, Asya ve Ortadoğu mezhep kavgalarına, dünya kültürler arası kan davalarına ve Filistin kanserleşmiş bir yaraya dönüşmeden, şimdi piyasalara hareket getirilmek için akıtılacak trilyon dolarların dörtte biri global barış ve refah için harcansaydı, insanlık bu noktada olur muydu?
Bırakın trilyon veya milyar dolarları.
Şu Gazze'deki kuşatılmış Filistinlilerin yaşamlarına akıtılacak bir 100 milyon dolar, Ortadoğu'ya nasıl bir nefes aldırır?
Veya Detroit'teki üç tane otomotiv şirketi kurtulsun diye işlerini güçlerini bırakıp bu işe kilitlenen Amerikan politikacıları, bu çabanın onda birini Darfur'daki aç ve susuz milyonların kurtulmasına harcayabilselerdi, o zaman "tek süper devlet" olmanın hakkını da verirlerdi.
Demek sorun kaynak yokluğu değilmiş.
Irak savaşı için her dakika bütçeden ek 60-70 milyar dolar ödenek isteyen Bush yönetiminin para sıkıntısı değil akıl sıkıntısı çektiği zaten biliniyordu.
Ama böyle adeta akıtılacak kadar rahatça gözden çıkartılabilecek 5-6 trilyon doların var olduğu da pek bilinmiyordu açıkçası.
Dilerim bu akıl tutulması çok uzun sürmez.