kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

Baykal, Hüsamettin Özkan'la ne konuştu?

Eskiden her seçim öncesi siyasi partilerin küçük çaplı sürpriz atakları kimseyi şaşırtmazdı. Kamuoyunun tanımadığı yeni adaylar, partiler arası geçişler ve siyaseten yeni yaklaşımlar bilinen şeylerdi... Ama bu kez biraz daha farklı şeyler oluyor.
AK Parti, CHP ve MHP önümüzdeki yerel seçimlere giderken klasik deyimle "ezber bozan" işlere imza atıyor. Özellikle CHP, önce "çarşaf" açılımıyla gündemi sarstı, ardından Genel Başkan Baykal'ın tek parti dönemine ilişkin sert eleştirisi siyaset uzmanlarını adeta şoke etti. Bu iki yaklaşım birlikte ele alınınca CHP'deki değişimin "tesadüf" eseri olmadığı çok açık. Birinci çıkış doğal bir süreç gibi görünse de, ikincide bir "CHP aklı"nın devreye girdiği kesin.
Aslında CHP'de neler olup bittiğini anlamak için son birkaç aylık süreci iyi izlemek gerekiyor. CHP bu dönemde kendini yeniden tanımlıyor ve merkezin biraz solunda merkez sağı da içine katarak yeniden konumlanıyor. Bir anlamda iki partili yapıda olması gereken rolü üstleniyor. Büyük olasılıkla bu rol, daha da genişleyerek devam edecek.
CHP, kendisinden kopan solun siyasi aktörlerini de, dağılan merkez sağın belediye başkanlarını da bu nedenle transfer edip iktidara yürümek istiyor.
Bu dönemin belki de en sürpriz ismi uzun yıllar rahmetli Bülent Ecevit'in yanı başından ayrılmayan ve üçlü koalisyon döneminin en etkili siyasi aktörü olan o dönemin Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan...
Baykal'la Özkan, son günlerde tam üç kez bir araya geldi. İlk iki görüşme Ankara'da gerçekleşti. Baykal ve Özkan yaklaşık 2 saat baş başa görüştüler. Üçüncü görüşme ise bir sabah kahvaltısında İstanbul Yeşilköy'deydi.
Böylece Baykal, yeni siyasi yolculuğunu planlarken, geçmişte etkili olmuş tüm siyasi aktörleri oyunun içine çekmeyi ihmal etmedi. Bu noktada şimdilik şu söylenebilir; Baykal-Özkan ilişkisinin bir fikir alışverişinden öte bir anlamı olduğu kesin. Ama nereye gideceği konusunda henüz bir ayrıntı yok. Merakla izleyeceğiz.
Son bir not: Bayram sonrası, bu köşede adı sıkça anılan DSP'nin etkili bir isminin CHP'ye geçmesi, sanırım en az beni şaşırtacak.