kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Etleri parça parça dondurarak saklayın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
08.12.2008
Kurban Bayramı'nda eve giren et miktarı genellikle çok fazla olduğu için etin bir kısmını buzdolabında saklamak gerekir.
* Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılıp, poşet veya yağlı kağıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır.
* Dondurulmuş eti oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürmeyin.
* Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler; sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir.
* Kullanılmak istenen et, buzdolabının alt bölümüne konulmalı ve burada çözülmesi beklenmelidir. Mikrodalgada çözdürme yöntemi de uygulanabilir.
* Kurban etlerinin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden, saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemleri ile hem mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş, hem de besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur. 2-4 derecedeki buzdolabında parça etler 5-6 gün, kıyma 1-2 gün, sakatatlar ise yine 1-2 gün saklanabilir.

TUZLAMAMAK GEREKİR!
* Isı derecesi daha aşağıya düştüğü zaman, besinin bileşimindeki su donar ve uzun süre saklanabilir. Bu çeşit saklama, mikropları öldürmez fakat üremelerini önler.
* Etler derin dondurucuda - 18 derecede 3-6 ay saklanabilir. Dondurma süresi uzadıkça ette renk değişimi, etin yüzeyinde kuruma ve etin yağında oksitlenmeye bağlı olarak acıma olabilir.
* Eti uzun süre buzdolabında beklettikten sonra dondurmak, saklama süresini kısaltır. Aynı şekilde tuzun yağ oksidasyonunu hızlandırdığı, biberin yavaşlattığı bilinmektedir. Bu yüzden, dondurulacak et tuzlanmamalıdır.
* Etler pişirildikten sonra da dondurulabilir. Eti pişirmek dondurulmasını kolaylaştırır. Ancak piştikten sonra dondurulan eti, soğuk tüketmekte fayda vardır.