kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Eti kavurmak yerine haşlayarak tüketin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
08.12.2008
Amerikan Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güler Çelik, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgiler aktardı:
* Güne yağlı et kavurma yerine, mutlaka peynir-ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı ile başlayın.
* Et pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya haşlamayı tercih edin.
* Et yemeklerinin yanında yağlı hamur işleri yerine salata ve zeytinyağlı sebzeler tüketin.

TATLIYI TADIMLIK YİYİN

* Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları, şeker ve çikolataları tadımlık miktarlarda yiyin. Yapacağınız bir sonraki ziyarette yine ikram yapılacağını ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağını unutmayın. Kendi yapacağınız ikramlarda ise, sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
* Misafirlerinize, çikolata ya da şekere alternatif olarak vitamin ve mineral açısından zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler veya ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edin.
* Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır.
* Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi arttığından; uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları ve mide problemleri yaşanabilir. Bu tür içecekleri ne kadar tükettiğinize dikkat edin.
* Hazımsızlığın önlenmesi ve peklik gibi bağırsak problemlerinin ortaya çıkmaması için su tüketimi çok önemlidir. Günde 2-2.5 litre su tüketmeye dikkat edin.
* Peklik problemiyle karşılaşmamak için sadece yeterli miktarda su içmek yetmez. Sebze ve meyve de yeterince tüketilmelidir.

SAKATATI ABARTMAYIN
* Kurbanlık hayvanların sakatatlarını, kolesterol ve yağ açısından zengin oldukları için aşırı miktarda tüketmeyin.
* Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin. Kestiğiniz hayvanın iç yağlarını, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmayın.
* Bayram süresince alınan fazla kaloriyi yakmak için fiziksel aktiviteyi artırın. Yakın yerlere bayram ziyaretine giderken araç kullanmayın, yürüyerek gidin. Bu; kilo artışını engellemek açısından çok faydalı olur.