kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Tuncay Güney bir biliyorsa MİT bin bilir, bunuda söyler

ŞİRİN SEVER
28.11.2008
"Türkiye'yi sarsan Ergenekon davasının içinde MİT'in bulunmaması düşünülemez. Bu payı ihmal edip, Güney'i MİT'in adamı gibi lanse eden güç, demek ki onun verdiği bilgileri öne çıkarmak istiyor. O yüzden Güney ve Mehmet Eymür'ün arkasında hangi gücün olduğu araştırılmalı"..
- SABAH'ın gündemi belirlediği haberde Tuncay Güney'in MİT için çalıştığı ortaya çıktı. MİT de belgeyi doğruladı ancak 'kayıtlı elemanımız değildir' notunu düştü. Bu cümle ne anlama geliyor?
- MİT herhangi bir alanda bilgi toplamak istiyorsa o alana kolay nüfuz edebilecek ya da o alanda bulunan insanlarla ilişki kurar. Bu ilişki aslında bir kurul tarafından değerlendirilir; yani bu kişinin kullanılması gerekli midir, doğru mudur, değil midir diye... Ve hakkında tahkikat yapılır. Uygun görüldüğü zaman da görevlendirilir.

- Yani bu teşkilatta hem kayıtlı hem kayıtlı olmayan elemanlar bulunuyor, öyle mi?
- Haber toplayanlar kayıtlı elemanlardır. Onun dışında tesadüfi olarak ya da şahsi dostlukları olduğu için MİT elemanlarına bilgi verenler vardır. Yani bir MİT mensubu görüştüğü her insandan bir şeyler elde edebilir.

- Peki Ergenekon sürecinde en tartışmalı isim haline gelen Tuncay Güney aslında kim?
- MİT içerisinde kontr terör dairesi diye bir birim kuruldu, bu birim birtakım eylemler yaptı, faaliyetlerde bulundu. Bu eylemler de hiçbir zaman hiyerarşik düzen içinde yapılmadı.

- Yani size göre Güney, Mehmet Eymür'ün başında bulunduğu bu birimin elemanı mıydı?
- Evet, öyle görünüyor.

- 'MİT'in elemanı değil,' demek mi bu?
- Onu da söyleyemeyiz. Ama MİT diyor ki; benim elemanlarımın bir alınış biçimi vardır, bu kişi bu biçime uymamaktadır. Ötekiler de diyor ki; bizimle irtibat kuran, bizim haber verdiğimiz kişiler MİT'in elemanlarıdır, o bakımdan da MİT mensubu sayılmalıdır.

- Tuncay Güney'in 'İpek' diye bir kod ismi de var. Bu neyi gösteriyor peki?
- Kod adı varsa teşkilatta istihdam edildiği anlamına gelir. Fakat teşkilat 'Böyle bir elemanım yoktur,' diyor.
Burada çelişki var. Problem MİT içindeki yapılanmadan kaynaklanıyor. Yani MİT yönetimi kontr terör dairesi üzerindeki denetimini kaybetmiş! Zaten bunları tasfiye etmelerinin nedeni, bu dairenin kendi başına bir birim gibi hareket etmesi...

- Kim yönlendiriyordu peki bu ekibi?
- Çiller döneminde MİT'in devre dışında tutulması için çalışmalar olduğu biliniyor. Çiller MİT'in çalışmasından memnun değildi; Silahlı Kuvvetler yönetiminde ve etkisinde olduğunu düşündüğü için farklı bir yönetim kurmak istedi, hatta adı da KGB'ydi.
Yani Kamu Güvenlik Birimi. Sonra bu resmi hale gelemedi ve dağıldı. Şu önemli; Başbakan MİT dışında bir kuruma dayanmak istiyor! Garip bir durum... Ve bu birim, kendi başına birtakım eylemler yapıyor. 97'de Şenkal Atasagun'un teşkilatın başına gelmesiyle de tasfiye ediliyor. Yani bu karmaşık yapıyı Tuncay Güney'in kimliğinde değil, teşkilatta arayın.

- Ne demek istiyorsunuz tam olarak?
- Teşkilat içerisinde, aktif faaliyetlerde bulunmayı, tıpkı MOSSAD gibi birtakım eylemler yapılmasını isteyen gruplar var. Oysa istihbaratın hem görevi o değildir, hem böyle bir kullanış yanlıştır. İstihbarat bir projektör gibidir, sahayı aydınlatmalıdır sadece. Bu aydınlıkta hareket edecek olanlar da emniyettir, hukuktur, devlettir. Mesela CIA birini bertaraf etmek istiyorsa, hiçbir zaman CIA elemanı kullanmaz, aracı kullanır. Mafya elemanı ya da tetikçi kullanır. Bizde bu işi karıştırıyorlar, o zaman da devlet sorumlu hale geliyor.

- MİT SABAH'ın haberinin ardından 'Kuruluş ve çalışmaları tartışmalı kontrterör birimi 1997 yılında teşkilatımız şemasından çıkartılmıştır,' dedi. Bu açıklamayla Tuncay Güney'le araya mesafe mi konuluyor?
- Tuncay Güney şu anda neredeyse MİT'i temsil eden bir adam konumunda ve onun bütün eylemleri MİT'e fatura edilecek. MİT diyor ki; 'Hayır ben onun sorumlusu değilim, o geçmişte benim tasfiye ettiğim ve dışladığım bir birimin içerisindeydi.' Hepsi bu!
Haberin fotoğrafları