kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Madenlere 3 boyutlu harita

Giriş Saati : 07.12.2008 11:45
Güncelleme : 07.12.2008 12:00
Yeni Haber
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait maden ocaklarının, jeolojik yapısı, üretim alanları ve donanım gibi detaylarıyla ilgili sağlıklı bilgilere ulaşmak amacıyla ihaleyle 3 boyutlu haritası çıkarılacak.

Kurumun yer altı ve yer üstü tesislerinin mevcut yapısı hakkında detayların tespitinin yanı sıra ileriye yönelik verilerin hazırlanmasını sağlayacak bilgilerin elde edilmesi amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemi için hazırlıklar tamamlandı.

Uzman firmalardan alınan sunumlar değerlendirilerek hazırlık yapılan 3 boyutlu haritayla ilgili ihale için start verildi.

Haritayla yer altındaki mevcut ve tesis edilecek tüm makine ve teçhizat donanımların, üretim panolarının, galerilerin ve jeolojik yapısının 3 boyutlu model üzerinde görüntülenmesi amaçlanıyor.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında çıkarılacak 3 boyutlu haritanın çağın gereklerine ayak uydurma çabalarının önemli sonuçlarından biri olacağını söyledi.

Kurumda üretimin, iş sağlığı ve işçi güvenliğinin artması, geleceğe yönelik planlamaların daha iyi yapılmasına yönelik projeler üretmeyi sürdürdüklerini anlatan Dağdelen, şöyle konuştu:

''Yer altının sondaj verileri, formasyonlar, damarlar ve faylar haritada üç boyutlu yer alacak. Ocaklarda tesis edilen üretim panosu, galeri, kuyu ve su havuzu gibi unsurların yanı sıra vinçler, nakliyat yolları, elektrik ve basınçlı hava şebekesiyle nakliyat üniteleri de görülebilecek. Bunlar için yüksek kapasiteli bilgisayarlar ve monitörler müessesse birimlerinde kullanılmak üzere temin edildi. Kısa zamanda ihale sürecini tamamlayarak yatırımı hayata geçireceğiz.''

Dağdelen, TTK'da söz konusu çalışmanın ilk kez hayata geçirildiğine dikkati çekerek, ''Haritayla yer altını daha iyi tanıyacağız. Arızaları, yaşanan aksaklıkları görebileceğiz. Harita sayesinde üretim hedeflerimizi daha iyi planlayacağız'' dedi.