kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dünya bor rezervlerinin yüzde 72’si Türkiye’de. Bigadiç ise en önemli merkez...

'Bor kısır yapıyorsa bu çocuklar kimin?'

Tuna ÇAM SABAH
06.12.2008
Bor madeninin kısırlığa yol açtığı yönündeki AB raporu, Balıkesir'deki madende çalışanları kızdırdı: Bizim babalarımız da burada çalışırdı. Bunlar komik iddialar..
Avrupa Birliği'nin bor madenini "Üremeye olumsuz etkili toksik madde" listesine alması, maden çalışanlarını kızdırdı. Türkiye'deki rezervlerin yüzde 45'inin bulunduğu Balıkesir'in Bigadiç ilçesindeki işletmede çalışanlar, AB'yi haksız çıkarmak için sperm örneği vermek istiyor. Enerji Bakanlığı da kararın doğru olmadığını kanıtlamak için heyet kurdu. "24 yıl madende çalıştım, üç çoçuğum var. AB masrafları karşılarsa üç tane daha yaparım" diyen Maden İşçileri Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Engin Okçu, madenin tonunun 140 bin dolardan 270 bin dolara çıkmasının ve her geçen gün artan talebin AB'yi rahatsız ettiğini, bu yüzden de bor hakkında böyle bir rapor açıklandığını ileri sürdü.

'MASRAFLARI KARŞILASINLAR'
Borun daha önce de prostat ve kansere neden olduğu gerekçesiyle araştırma yapan akademisyenler, işçilerden alınan numunelerle bu tezi çürütmüştü. Yine iddialar üzerine denek olarak kullanılacak işçilerden bu kez de kan ve sperm örnekleri alınacak. Kendilerine son derece güvenen işçiler ise AB'ye tepki gösteriyor: "Babalarımız da burada çalıştı. Bor kısır yapıyorsa evimizdeki çocukları kim yaptı o zaman?" Bigadiç'teki madende 30 yıl boyunca çalışan vardiya çavuşu İsmail Gökçen, bor ile yabancı maddeleri birbirinden ayırdıkları bantta çalışan oğlunu gösterek, "Bir de kızım var. Benim babam da bu madende çalıştı. Bunca yıl kısır yapmayan bor şimdi mi kısır yapıyormuş. Bu iddialara sadece gülüyoruz" dedi. Her biri 2 veya 3 çocuk babası Bilal Örgen, İsmail Eşkin, İskender Çakır ve Muammer Budak isimli çalışanlar da, "Bu bize hakaret. Masrafları ödesinler, kaç tane istiyorlarsa o kadar çocuk yapalım" şeklinde konuştu. İşletmenin baş mühendisi Hikmet Öztürk ise kadrolu ve taşeron olarak çalışan evli tüm erkeklerin çocuk sahibi olduğunu belirtti.