kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Tomris Giritlioğlu

Bu hikaye sadece azınlıkları değil hepimizi ilgilendiriyor

05.12.2008
Tomris Giritlioğlu, filmin hikayesinin sadece azınlıkları ilgilendirmediğini söyledi: Bu topraklarda yaşayan insanlar için bellek tazelemesi yaptım ..
* 'Güz Sancısı'nda izleyiciye ne anlatacaksınız?
Ben bu filmi bir şeyler aktarmak için değil, çok sevdiğim bir romanın üzerimde yarattığı duyguları seyirciyle paylaşmak için çektim. 'Güz Sancısı' siyasi bir sürecin romandaki kahramanlar üzerindeki etkisini, büyük bir aşkı eksen alarak anlatan bir duygu filmidir. Yılmaz Karakoyunlu benim için çok önemli bir kültür insanı. Romanlarını sinematografik, yarattığı kahramanları güçlü buluyorum. Bir de yaratı sürecini ülkenin sancılı dönemleriyle buluşturmayı o da seviyor benim gibi...

* 'Suyun Öte Yanı', 'Salkım Hanım'ın Taneleri' ve şimdi de 'Güz Sancısı'. Yakın tarihimizde azınlıklarla ilgili gerçekleşen olayların filmlerini çekmenizin nedeni nedir?
Yaptığım bu üçlemede anlattığım her hikaye sadece azınlıkları ilgilendirmiyor, bu topraklarda yaşayan insanlara ve acılara dair bir bellek tazelemesi denilebilir. Bir anlamda bu üç film bir arada yaşama duygusunu güçlendirmeyi ve bir temel cümleyi hedefler: 'Farklılıklarımız zenginliğimizdir, insanidir ve bize dairdir.'

DEVAM EDECEĞİM

* Sizce 6-7 Eylül olaylarının en önemli sonuçları ne olmuştur? Bu olaylar yaşanmasaydı, 'Salkım Hanım'ın Taneleri'nin konusu olan azınlıklara Varlık Vergisi getirilmeseydi tablo nasıl olurdu?
6-7 Eylül olayları, varlık vergisi ve benzeri olaylar bir arada yaşama duygusunu ve ortak bir kültürü katletti. Bütün bunlar yaşanmasaydı, demokratik bir toplum olma yolunda daha hızlı adımlar atabilirdik diye düşünüyorum.

* Sizce yakın tarihimizde gerçekleşen hangi olaylar özellikle filme çekilmeli? Sizin bu konuda başka film projeleriniz de bulunuyor mu?
Elbette anlatılacak çok hikaye var. Zaten 'Hatırla Sevgili'de iki yıl boyunca yirmi yıllık bir dönemi ve o dönemin önemli siyasi olaylarını seyirciyle buluşturduk. Hem sinemada hem televizyonda aynı ekip, bu buluşturmaları sürdürmeye devam edeceğiz.