kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Boşandığım eşimden bana AIDS bulaşmış!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
02.12.2008
35 yaşındaki 'Kızkulesi', tek eşli olmasına rağmen HIV pozitif virüsü kapan kadınlardan... Yıllardır boşandığı eşinin kendisine bulaştırdığı AIDS ile mücadele eden genç kadın, "Zor da olsa, eşimi affettim" diyor.....
Adı 'Kızkulesi' yani bu adı kullanmak istiyor... Kendisi 35 yaşında, esmer ve son derece güzel bir kadın... Pozitif Yaşam Derneği'nde sosyal hizmetler uzmanı olarak çalışıyor. AIDS hastalığına yakalandıktan sonra hayatları dağılan insanlara destek oluyor. Onların hukuki ve psikolojik destek almalarına yardımcı oluyor. AIDS hastalarının tedavi programlarına katılmalarını sağlıyor ve hastalıkları nedeniyle yıkılan hayatlarını yeniden kurmaları için onlara yol göstericilik yapıyor. Onun da bir AIDS hastası olduğuna inanamadım. Dernekte tek tek yaşamlarını anlatan hastalardan biri olarak içeri girince, gerçekten çok şaşırdım. Meğer kendisi, 2004 yılından beri AIDS tedavisi görüyormuş. Üstelik hastalığı ölüm döşeğindeyken fark edilmiş. Teşhisten hemen sonra tedavi görmeye başlamış. Tedavisinin zor kısmını atlatan ve iyileşmek için artık günde sadece bir ilaç kullanan 'Kızkulesi' ile AIDS'e yakalanmanın hayatında yarattığı değişim hakkında konuştuk:

PSİKOLOJİK ZANNETTİLER
* HIV pozitif virüsü kaptığınızı nasıl anladınız?
Bunu öğrendiğim dönemde eşimden boşanmıştım ve kızımı da yanıma alarak ailemle birlikte yaşamaya başlamıştım. Fiziksel olarak sürekli daha kötüye gidiyordum. Aşırı kilo kayıplarım oldu. Kendimi çok yorgun ve depresif hissediyordum. Boğazımda geçmek bilmeyen aftlar oluştu. Tükürüğümü yutarken bile gözümden yaş geldiğini bilirim. Nefes alırken bile zorlanıyordum. Bağışıklık sistemim de tamamen çökmeye başlamıştı. AIDS, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Doktorlar önce bütün bunların neden olduğunu anlayamadı. Her türlü tahlil yapılıyor ancak sonuca ulaşılamıyordu. Doktorlar bunun psikolojik bir durum olduğunu söylüyordu. En sonunda yatalak bir hasta haline geldim. Evden çıkamıyordum.

* AIDS olduğunuz nasıl anlaşıldı?
5-6 hastane dolaştıktan sonra, Samatya Hastanesi'ne gittik. Oranın Dahili Klinik Şefi babamın arkadaşı olduğu için beni hastaneye yatırdılar. Kan almam gerektiği için bana rutin bir test yaptılar. O testin sonucunda AIDS olduğum ortaya çıktı.

ŞOKTAN AĞLAYAMADIM!
* Doktorlar size AIDS olduğunuzu nasıl açıkladı?
Bir kadın doktor beni odaya çağırdı ve HIV pozitif olduğumu söyledi. Hiçbir şey anlamadım hatta hamilelik testi nedeniyle pozitifin iyi bir şey olduğunu düşünüp, sevindim. Doktor baktı ki anlamıyorum; bana AIDS olduğumu söyledi. Kendimi adeta sivri uçlu kayaların üzerine tepe üstü uçuyor gibi hissettim. Ağlayamadım bile. Doktor beni bilgilendirmeye çalıştı ama ben ona boş gözlerle baktım. Sonradan tanıştığım birçok AIDS'li arkadaşıma hastalıkları öyle kötü şekillerde açıklanmış ki, aralarında intihar etmeyi düşünenler olmuş. Benim çocuğum vardı, yaşamam gerekiyordu. Bir yandan da onun için endişeleniyordum. Bir süre hastalığıma inanamadım. AIDS'i hayat kadınlarının hastalığı zannediyordum. Sürekli 'Bu hastalığın benimle ne alakası olabilir?' diye düşünüyordum.

ARTIK GRİP OLMUYORUM!
* Bu hastalığın size kimden bulaştığını öğrenebildiniz mi?
Virüsü eski eşimden kapmışım. Kendisi AIDS olduğunu biliyormuş ama bunu bana söylememiş. Sonradan kullandığı ilaçları öğrendim. Keşke durumunu benimle paylaşsaydı. Tanı koyulmasaydı ve o gün bana o kan testi yapılmasaydı; belki de ölecektim. AIDS'ten korunmanın tek yolunun tek eşlilik olduğunu söyleyenlere gülüyorum. Çünkü bu hastalıktan bu yolla kesinlikle korunulmuyor.

* Daha sağlıklı olma boyutuna ne kadar zamanda geçtiniz?
Ocakta tanı kondu, şubatta tedavim başladı, mayısta piknikteydim... Haziranda Ege-Akdeniz turuna çıktım ve rafting yaptım. 5-6 ayda her şey normale döndü. Birleşmiş Milletler'den teklif geldi ve Pozitif Yaşam Derneği'nde çalışmaya başladım. AIDS artık ölümcül bir hastalık değil. Teşhis konulmasaydı ölebilirdim ama ilaç tedavisiyle iyileşiyorum. Son 3 yıldır grip bile olmuyorum.