kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

"Krizde en kötüsü daha gelmedi"

06.12.2008
ABD'de tarım dışı istihdam 533 bin kişi azaldı. 34 yılın en kötü verisi olarak tarihe geçen bu rakam için Obama "Krizde en kötüsü henüz gelmedi" dedi Avrupa borsaları istihdam verisi sonrası değer kayıplarıyla günü tamamladı. Gün içinde yüzde 3 düşen ABD borsalarını kurtaran ise bir sigorta şirketi oldu..
ABD'de tarım dışı istihdamın kasımda 533 bin kişi azalarak 34 yılın en büyük düşüşünü gösterdi. Bu veri sonrası 20 Ocak'ta Bush yerine ABD başkanlığı koltuğuna oturacak Barack Obama bir açıklama yaparak, "Ekonomik krizde henüz en kötüsünün henüz gelmediğini'' söyledi. Avrupa borsaları istihdam verisi sonrası haftayı düşüşle tamamlarken güne yüzde 3 değer kaybıyla başlayan ABD borsaları sigorta şirketlerine gelen alımlarla gün sonunda yükselişle günü tamamladı. ABD'de 400 bin civarında düşüş beklenen tarım dışı istihdam kasımda 533 bin kişi azaldı. 34 yıl sonra ilk kez görülen bu düşüş borsalarda da sert harekete neden oldu. Ancak istihdam verisinin şaşkınlığı henüz geçmeden Obama, karamsarlık dolu bir açıklama yaptı. Obama "Yılların birikimiyle gelen krizin basit bir çözümü yok. Anlaşılan iyileşme başlamadan önce de daha kötüye gidecek'' dedi ve ekledi: "İşsiz kalanların yeniden işine dönmesini sağlayabilmek ve ekonomiyi harekete geçirebilmek için acil tedbirlere ihtiyaç var."

SİGORTALARA ALIM GELDİ
İstihdam verisinin sonrasında Avrupa borsalarında kayıplar gün içinde yüzde 5'lere vardı. Amerikan borsalarında da endeksler güne kayıpla başladı. Dow gün içinde yüzde 3 düzeyinde değer yitirdi. Ancak ABD borsalarının makus talihini sigorta şirketleri çevirdi. Sigorta şirketi Hartford Financial'ın karlılığının beklenenden çok daha yüksek gelmesi hisselerin hızla artmasını sağladı. Standart&Poors 500 Endeksi'ndeki 21 sigortacılık şirketi de değer kazandı. 2008 başından bu yana Hartford hisseleri yüzde 92 azalmıştı. Hartford'un ardından en fazla yükseliş yaşayanlar Prudential Financial ve MetLife oldu. Bu iki şirketin hisseleri yüzde 22'den fazla bir artış yakaladı. Türkiye'de ise İMKB günü yüzde 2.58 kayıpla 24.034 puandan kapatırken, haftalık değer kaybı yüzde 6.53 oldu. Dolar ise 1.61 YTL'ye yükseldi.