kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

IMF ile sıfır büyümeli 25 milyar $'lık anlaşma

05.12.2008
Türkiye'nin IMF ile 18 aylık süreyi kapsayan, 25 milyar dolarlık bir stand-by anlaşması yapması öngörülüyor. IMF'nin çalışmalar için bayram sonrası gelmesi bekleniyor..
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yılan hikâyesine dönen stand-by anlaşmasıyla ilgili temas ve açıklama trafiği sürüyor. Reuters'ın üst düzey ekonomi yetkililerinden edindiği bilgiye göre 2009 başında yürürlüğe girmesi beklenen yeni anlaşmada önemli ölçüde mutabakat sağlanan kamu maliyesi kapsamında alınacak önlemler netleşmeye başladı. IMF'den sağlanacak kaynak, yapılan hesaplamalara göre 25 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

SIFIR BÜYÜME ÖNGÖRÜLÜYOR
IMF ile kesin olmamakla birlikte 18 aylık bir standby düzenlemesi yapılması planlanıyor. Piyasa koşullarının düzelmesi halinde bu düzenlemenin ihtiyati standby'a dönmesi söz konusu olabilecek. 2009 yılında GSYH büyümesi yüzde sıfır olarak öngörülüyor ve bütçede 8-10 milyar YTL düzeyinde harcama kısıcı önlem alınması söz konusu. Hükümetin daha önce hazırladığı 2009 bütçesinde 2009 GSYH büyümesi yüzde 4 olarak hedeflenmişti. 2009 yılında enflasyon yüzde 14-15 aralığında tahmin ediliyor.

"KDV YÜZDE 8'DEN 18'E ÇIKSIN"
IMF yüzde 18 olan genel KDV oranında değişiklik değil, yüzde 8 olan bazı ürünlerdeki KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasını istiyor. Bunun dışında bir vergi artış talebi yok. IMF maaş artışına neden olacak personel reformunun bu dönemde uygulanmamasını talep ediyor. IMF ile anlaşmaya varıldıktan sonra 2009 içinde gerekli ayarlamalar için yeni bir yasa çıkarılması öngörülüyor. Harcama kısıcı önlemler ağırlıklı olarak yatırımlardan değil, cari harcamalardan yapılabilecek.

HAZİNE: AÇIKLAMA YAPMADIK
Bütçeden 2009'da belediyelere yapılacak olan 4 milyar YTL'lik aktarımın 1.7 milyar YTL'lik bölümü kesilecek. Sosyal güvenlik açığının daraltılması öngörülüyor. Bu kapsamda sağlık harcamalarında kesintiye gidilmesi gündeme gelebilir. IMF'nin kredibilite açısından güçlü programdan yana olduğu ifade edildi. Bu arada, Hazine IMF ile ilgili görüşmelerdeki rakamlar konusunda henüz açıklama yapmadıklarını, önümüzdeki dönemde bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesine devam edeceği kaydedildi.