kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Kulak ağrılarını ihmal etmeyin"

Giriş Saati : 06.12.2008 11:16
Güncelleme : 06.12.2008 22:31
Yeni Haber
Baş dönmesi şikâyetiyle hekime başvuran hastaların üçte birinde 'iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo' (BPPV) hastalığı belirlendiğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Adem Cenkçi, 'Kulak ağrısını ihmal etmeyin' uyarısında bulundu.

Op. Dr. Adem Cenkçi, BPPV hastalığının, iç kulaktaki bir rahatsızlık olduğunu ifade ederek, "Hastalık, dengemizi sağlayan mekanizmadaki kalsiyum karbonat kristallerinden oluşan taşçıkların yer değiştirmesiyle meydana geliyor. Kesin nedeni bilinmiyor, ancak aşırı yorgunluk, uzun seyahatler, başa alınan darbeler ve şiddetli sarsıntılar nedeniyle meydana gelebiliyor." dedi.

Hastalığın belirtisinin, baş hareketleriyle ortaya çıkan baş dönmesi atakları ve sıklıkla bunlara eşlik eden bulantı, kusma, çarpıntı ve terleme olduğunu kaydeden Cenkçi, "Bu şikâyetlerden sonra hekime başvurulursa, basit bir muayeneyle teşhis konulup, hastalık tedavi edilebiliyor. Hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar alınıyor. Tedavi için yapılan birkaç çeşit manevra ve hareket var. Bu hareketler genellikle haftada birkaç kez 4-8 hafta boyunca uygulanıyor. Yüzde 80-90 oranında başarı sağlanıyor." diye konuştu.

Hastalık tedavi edilmediği takdirde, birkaç ay sonra kendiliğinden geçebildiğini ancak, bu süre zarfında rahatsızlık vermesinin yanında, özellikle trafikte araç kullanırken, ani bir baş hareketiyle oluşabilecek baş dönmesinin, tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Cenkçi, bunun denge gerektiren işlerde çalışan kişiler için tehlikeli olabileceğini, bu nedenle mutlaka hekime başvurulması ve tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

(CİHAN)