kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Her ilaca kimlik numarası

Giriş Saati : 06.12.2008 11:43
Güncelleme : 06.12.2008 22:31
Yeni Haber
İlaç ambalajlarına 1 Haziran 2009 tarihine kadar karekod eklenecek. ''Her ilaca bir kimlik numarası verilmesi'' anlamına gelen uygulamayla sahte ilaçların piyasaya sürülmesinin önlenmesi amaçlanıyor.

Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı.

Buna göre, ürünün ambalajında ruhsat/izin sahibinin adı ve adresi bulunacak.

İstenirse Türkiye'de ruhsatlı bütün ürünlerin ambalajlarında orijin firma amblemi ile ruhsat/izin sahibince yetkili kılınan, ürünü pazarlayan firma ismi veya logosu da bulunabilecek.

Değişiklikle ürün ambalajında artık imalat seri numarası yerine parti numarası yer alacak.

1 HAZİRAN 2009'A KADAR KAREKOD

1 Haziran 2009 tarihine kadar ilaç ambalajlarına karekod eklenecek. Bu tarihten sonra tüm ürünlerde karekod bulunması mecburi olacak. Ancak bu tarihten önce karekodsuz üretilen ve piyasada mevcut olan ürünlerin satışına 31 Aralık 2009 tarihine kadar izin verilecek.

Ürün üzerinde kupürle birlikte karekod da varsa kupür tekrar kullanılmasını tamamen engelleyecek şekilde iptal edilecek.

Karekodun kupür üzerine konulması da iptal olarak kabul edilecek. Karekod etiket ile uygulanacak ve kupür üzerine yapıştırılacaksa mevcut kupür önceden iptal edilecek.

Serumlar (periton diyaliz solüsyonları, tıbbi mamalar ve enteral beslenme ürünleri hariç olmak üzere), radyofarmasötikler, sıfır dereceden daha soğuk ortamlarda bekletilmesi zorunlu olan soğuk zincir ürünleri 1 Ocak 2011 tarihine kadar karekod uygulamasının kapsamı dışında tutulacak.

Ürün ambalajlarının özelliği sebebiyle karekodlanmasında sorun olan durumlarda, birden fazla miktarda satılabilen ürünlerin taşıma ambalajları bir ürün gibi karekodlanabilecek.

Bu durumda, bu ürünlerin fiyatları, birim ürünler için belirlenen fiyatların miktarla çarpımı ile belirlenecek.

Bu tür ürünlerin taşıma ambalajlı fiyatları, Sağlık Bakanlığınca yayımlanan fiyat listesinde, birim fiyatlarıyla birlikte ayrıca yayımlanacak.

HER İLACA BİR KİMLİK NUMARASI

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, uygulamayla sahte ilacın önlenmesinin amaçlandığını bildirdi.

1 Haziran 2009 tarihinden sonra artık her ilacın kendine ait bir numarası olacağını, bunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik numaralarına benzetilebileceğini kaydeden Tokaç, ''Firmalar ilaçların üzerindeki numaraları bildirecek ve bunlar sisteme girilecek. İlacın numarası sistemde bulunmuyorsa provizyon alınamayacak'' diye konuştu.

İlaçların büyük çoğunluğu için uygulamanın 1 Haziran 2009 tarihinde başlayacağını ancak piyasadaki mevcut ürünlerin 2009 yılı sonuna kadar satılabileceğini belirten Tokaç, ''Teknik açıdan karekod uygulamasına geçilmesi zor ürünler için bu süre uzatıldı. Ama bunlar için de mutlaka bir formül bulunacak'' ifadesini kullandı.

AA