kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Putin'le başkanlığı sırasında görüşen Aleksi, ekimde İstanbul'a tarihi bir ziyarette bulunmuştu.

Kilise ile Kremlin'i barıştıran patrik öldü

06.12.2008
Sovyetler'in dağılmasının ardından, devleti din ile barıştıran Ortodoks Patriği İkinci Aleksi, Türkiye'yi de ziyaret etmişti.....
Sovyetler sonrası dönemde Ortodoksluğu toplumsal hayata tekrar kazandıran ve Kremlin'le Kilise arasında dengeleri yeniden kuran Rusya Ortodoks Kilisesi dini lideri 2'nci Aleksi yaşamını yitirdi. 1990 yılından bu yana patrik olan Aleksi'nin ölüm nedeni ile ilgili açıklama yapılmazken, kalp rahatsızlığı olduğu biliniyordu.

KİLİSELERİ BİRLEŞTİRMEK İSTEDİ
Rus lider Dimitri Medvedev vefat nedeniyle İtalya'ya yapacağı ziyareti iptal etti. Eski Sovyetler lideri Mihail Gorbaçov da "Üzüntü içindeyim. Onun şahsiyetine büyük saygım vardı" diye konuştu. Fener Rum Patrikhanesi ile Rus Kilisesi'nin ilişkilerinin geliştirilmesini savunan Aleksi ekimde Türkiye'ye gelerek Patrik Bartholomeos ile görüşmüştü. 2. Aleksi yurtdışındaki Ortodoks kiliseleri ile birlik kurulması için de yoğun çalışmalar yürüttü. Ancak Katolik kilisesine mesafeli duran din adamı Sovyetler sonrasında Vatikan'ın Rusya'da etkinliğini artırmasının önündeki en büyük engel oldu. Dönemin Devlet Başkanı Vladimir Putin, Papa Benedict'i Moskova'ya davet etse de Aleksi'nin direnişiyle karşılaştı. Kilisenin yönetim organı Kutsal Sinod bugün olağanüstü toplantı yaparak cenazeyi görüşecek. Bugün Patrik vekilini de atayacak olan kurulun kilise konseyini toplayarak 6 ay içinde yeni patriği seçmesi gerekiyor. Yeni patrik, 40 yaş üstü piskoposlar arasından seçilecek. Din ve Komünizm Araştırmaları Merkezi'nden Michael Bordeaux'ya göre, Aleksi düşüncesine yakın isimleri piskopos olarak atadığı için ölümünden sonra Kilise'nin politikalarında radikal değişiklikler olmayacak.
Haberin fotoğrafları