kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Harper, koltuğunu kaybetmemek için yetkisini kullandı. Muhaliflerse, 26 Ocak'taki oturumda güven oylamasıyla hükümeti devireceklerini ilan etti.

Demokrasiye kriz darbesi

06.12.2008
Kanada'da muhalifler, mali krize karşı partilere bütçe kesintisi isteyen Başbakan'ı devirme kararı aldı. Harper da oylamayı önlemek için meclisi hemen tatile çıkardı..
Kanada'da ilginç bir kriz yaşanıyor... Aslında kriz değil, önüne geçebilmek için yapılan hamleler ilginç. Başbakan Stephen Harper, muhalefetin güven oylamasında kendisini devirmesini önlemek için meclisi zorunlu tatile çıkardı. Ekonomik kriz döneminde atılan adımlardan memnun olmayan muhalif partiler, güç birliği yaparak mecliste çoğunluğun desteğini aldı. Harper'a güven oylaması yapacaklarını ilan etti. Bunun üzerine azınlık hükümeti lideri Başbakan da soluğu, ülkenin başı olan İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in resmi temsilcisi Kanada Genel Valisi Michelle Jean'da soluğu aldı. Krizi önlemek ve zaman kazanmak için meclisi ocak ayı sonuna kadar tatil etmek istediğini söyledi.

YENİ PAKET GELİYOR
Genel Vali de hükümetin düşürülmesinin daha büyük bir krize yol açacağını düşünerek Başbakan'ın talebini onayladı. Bu sayede Harper, ocak ayı sonuna kadar kazandığı bu vakti, ekonomik kriz sonrası çıkan tartışmalarda muhalifleri yeniden ikna edebilmek için kullanacak. Harper hükümetini düşme noktasına getiren şey, hükümetin almak istediği ekonomik tedbirler. Bunların başında, memurlara 3 yıl grev yapma yasağı ve siyasi partilere bütçeden ayrılan ödeneğin kaldırılması geliyor. Önerdikleri çözümlerin hiçbirini pakete girmediği gibi ödeneklerinin gideceğini gören muhalefet de Liberal Parti başkanı Stephane Dion önderliğinde kazan kaldırdı.

DEMOKRASİYE KARŞI
Mecliste 143 sandalyesi olan hükümete karşı Dion, partisiyle birlikte 165 milletvekilini toplayarak Harper'ı devirip çoğunluk hükümeti kurmak için düğmeye bastı. Ancak Muhafazakâr Parti lideri Harper'ın meclisi kapatma hamlesi sert tepki çekti. Liberal milletvekili bunun "demokrasiye darbe" olduğunu söyleyerek "Meclisin taleplerine uymayan antidemokratik bir hükümet istemiyoruz?" dedi. Siyasal bilimler profesörü Nelson Wiesman da Başbakan'ın hamlesine karşı çıkarak "Bu, Kanada'daki parlamenter demokrasiye gerçek bir darbedir" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları