kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Sema Maraşlı’nın anlattıkları Türk sosyologları için bir araştırma konusu olabilir.

İslami çevredeki kadınlar aldatmayla ilgili bana başvuruyor

04.12.2008
-Boşandıktan sonra boşluğa düştünüz mü?
-
Hayır. Kendimi hep çok güçlü hissettim. Belki çok kitap okumaktan kaynaklanan bir şey. 11 yaşında İnce Memed'i okumuştum, Dayılarım bana eşkıya derlerdi.

-Başı örtülü bir kadın olarak 'seks' kelimesini yazmaktan korkmadınız mı?
-Kitabımda şöyle bir cümle var: Evlilik sevgi, saygı, seks üzerine oturur. Bir kadın imza gününde okuyamadığı için bana parmağıyla gösterdi. 'Şunu yazarken zorlanmadınız mı?' diye soruyorlar. Evlilik kitabı yazıyorsanız, başörtülüyüm diye evliliğin en önemli unsurunu atlamayı hiç düşünmedim.

-İslami çevrenin kadınlarını yakından tanıyorsunuz. Yaşadıkları en büyük sorun nedir?
-
İslami çevrenin kadınları da erkekleşiyor. Başörtülü ya da açık olmasının fikir anlamında kadında bir farklılık oluşturduğuna inanmıyorum. Kadın erkekle yarışabilir, iş anlamında yarıştır bu. Ama bu yarış çok saçma, farklıyız çünkü. Kadın, erkeğin kendisi gibi detaycı olmasını istiyor.
Ahmet Altan diyor ki: 'Bu kadar kitap yazdım, daha yeni öğrendim ki bir kadın ben üşüyorum dediğinde, aslında bana sarıl demek istiyordur.'

İSLAMİ ÇEVREDE ALDATMA ARTTI
-İslami çevrede de boşanan kadın sayısı artıyor mu?
-
Kadın eğer çalışıyorsa bu kararı daha kolay alıyor. Boşanma kararını veren kadının çocuğu varsa, emin olun o karara kadar çok mücadele etmiştir.

-Size en çok danıştıkları nedir?
-
En çok aldatma geliyor. Ama erkeklere de hak verdiğim noktalar var. Aldatmanın temelinde kadının sürekli suçlamasını ve kendinden uzaklaştırmasını görüyorum. Erkek kadın gibi konuşmuyor, sessiz kalıyor. İçine atıyor, sonra bir yerde patlıyor. Kadınlar manevi şeylere her zaman erkeklerden daha çok bağlı. Mesela İslami çevrede erkekler çok şey kaybettiler. Kadınlar inançları üzerinde çok daha sağlam duruyor. Bakıyorsun, adam biraz para kazanınca, o çevreye girerek önce namazı bırakıyor, sonra hayatı değiştirmeye başlıyor.

-Ne kaybetti İslami çevrede erkekler?
-
Yaşam anlamında iki şeyin ortasında kaldılar. Ne tam modern hayat yaşayabiliyorlar. Çünkü geçmişten getirdikleri zihinlerinde inanç ve iman var, ne de tam muhafazakârlar. Pek çoğu değerlerini kaybetti. Pek çok kadın bana mail gönderiyor, eşim namazını bıraktı ilahiyatçı, ama içki içiyor diye. Ben de diyorum ki kocalarınıza hocalık yapmayın. Siz ilişkinizle ilgili olan şeye bakın, ama kadınlar bunu çok fazla önemsiyor.

-Şehirli olan, burjuva İslami çevre genç kızlarının yaşadığı sorunlar neler?
-
Onlar da ortada kalıyorlar. Aile istemese de flört var. Günümüzde bir genç kızı takip etmek çok kolay değil. Gençler erkek arkadaşlarını kendi aralarında konuşuyorlar. Oysa aileleriyle paylaşabilseler, daha az hata yapılacak.

-Nedir o hatalar?
-
Bir genç kızın annesiyle konuşabilmesi gerektiğine inanıyorum. Mesela bir Türk kafa yapısı var, cinsellik konuşulmaz. Bunun açık kapalı ayırımı yok. Bir araştırma var. Türk kadını yatak örtüsü ve yatak odasının perdesinin deseniyle ilgilendiği kadar asla o yatakta ne yapacağıyla ilgilenmiyor. En çok vajinismus vakası Türkiye'de bu yüzden. Aileler doğru düzgün bilgi vermiyorlar bu konuda kızlarına. Oradan buradan, acı çekersin, ilk gece zor, hep zihinde şu var: Kadın cinsellikte kullanılan varlıktır, kadın cinselliği istemez, sadece kullanılır. Kendi çocuklarımı karşıma alıp, 12 yaşında bilmeleri gereken ne varsa anlattım.