kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Shepard Fairey'nin Atatürk çalışmasının perde arkasını, http://bant.tv/selimvarol adresinden izleyebilirsiniz. Bu arada Bant'ın Atatürk kapaklı sayısını kaçırdım diye üzülmeyin. İki aylık bu özel sayı, aralık ayı boyunca da piyasada.

Obama 'sanatçısı'ndan Atatürk portresi

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
04.12.2008
Barack Obama'nın kampanyasıyla özdeşleşen 'Hope' çalışmasının sahibi Obey'in son işi, Atatürk oldu. Obey'in Atatürk çalışmasını görmek isteyenlerin bir Bant dergisi alması yeterli.....
BU ayın dergileri arasında biri vardı ki, hem kapağındaki Atatürk resmi, hem kullanılan renkler hem de grafik tasarımıyla raftaki benzerlerinden hayli farklıydı.
Dikkatli gözlerin seçebildiği 'Obey' imzası, Bant'ın bu sefer çok ciddi bir şeyler yaptığını daha kapaktan ilan ediyordu aslında.
Olay şuydu: Bant'ın 50. sayısına özel bir koleksiyon edisyonuydu bu. 50. sayı, bugüne kadar dergide yer almamış, farklı disiplin ve dönemlerden yerli ve yabancı 50 portreye adanmıştı. Her portre farklı yazarlar tarafından kaleme alınmış, farklı çizerler tarafından da illüstrasyonları yapılmıştı.
Kapaktaki Atatürk çalışması ise, Obey'e, yani gerçek ismiyle Shepard Fairey'ye aitti.
Atatürk'ün 70. ölüm yıldönümüne de denk gelen özel sayının bu çok özel kapağı aslında, Bant'ın sahibi Selim Varol'un siparişi üzerine Fairey tarafından hazırlanmış bir işti.
Bant'ın ve Fairey'nin Atatürk çalışmasının sahibi olan Selim Varol, bu sıradışı kapağın hikayesini anlattı...

- Bant'ın kasım-aralık kapağında Shepard Fairey'nin bir çalışmasını kullanma fikri nereden ortaya çıktı?
- Shepard Fairey'nin sanat dünyasındaki gelişmesini uzun zamandır yakından takip ediyorum. Avrupa'nın en büyük Fairey koleksiyoneri sayılırım. Çalışmaları senelerdir evimin ve ofisimin duvarlarını süslüyor. Bir gün babamın ofisindeki klasik Atatürk resimlerinden birine kafam takıldı ve ardından kendi ofisimdeki Fairey çalışmalarını gördükten sonra bu fikri edindim. Bu eseri kapakta kullanmamız ise, birkaç gelişmenin bir araya gelmesinden doğdu: 1. Atamızın 70.
ölüm yıldönümü, 2. Mustafa filminin sinemalara girişi ve 3. Verdiğim bu siparişin, Bant'ın 50. sayısının çıkışına denk gelmesi.
Bence bugüne kadar çıkan 50 sayının en güzel kapağı oldu.

- Atatürk çalışmasının sürecinde neler yaşandı? Üzerinde çalışacağı Atatürk resmini kendisi mi belirledi mesela?
- Siparişten onaylanmasına ve bitirmesine kadar iki seneden fazla zaman geçti. Verdiğim resim önerilerinden bu portreyi kendisi seçti.

- Bu iki yıl zarfında hiç bir araya gelebildiniz mi?
- Maalesef henüz bir araya gelemedik ama seneye dünyanın en önemli sanat galerinden biri olan Boston Çağdaş Sanatlar Enstitüsü'nde Boston ICA) açılacak retrospektifinde görüşmeyi umuyorum.

- Bu projeyle ilgili yorumu ne oldu? Atatürk'ü tanıyor muydu mesela?
- Hayır, tanımıyordu ve tabii ki kabul etmeden önce araştırdı.

- Kasım-aralık sayınızla beraber, kapağın dev bir posterini ve çıkartmalar da veriyorsunuz. Obey, işlerinin çoğaltılması fikrine nasıl yaklaşıyor?
- Gayet pozitif karşıladı. Çünkü bu tür çoğaltmaları her eserine zaten kendisi de uyguluyor.

- Derginin satışlarından haberiniz var mı? Ciddi bir artış olmuş mu?
Henüz haberimiz yok ama koleksiyon sayısı olduğu için zaten yüzde 50 fazla basmıştık.
Umarım iyi satar. Ama duyduğum kadarıyla 100 adet birden satın alanlar oluyormuş...
Haberin fotoğrafları