kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
İpek Yaylacıoğlu, şapka ve ayakkabılarının fotoğraf çekimlerinde modellik de yapıyor.

Masalsı şapkalar şeytani ayakkabılar

Ece Koşal
04.12.2008
Genç oyuncu İpek Yaylacıoğlu, kendi deyimiyle rengârenk, masalsı, gotik şapka ve ayakkabılar tasarlıyor. "Türkler Şapka takmayı pek sevmiyor," diyen Yaylacıoğlu'nun Trend Show'09 kapsamında defilesi var..
İpek Yaylacıoğlu, kendini şöyle tanımlıyor: "Amatör olarak fotoğrafla ilgilenen, tasarım yapan bir oyuncuyum." Aslında işin özeti bu. Reklamcılık okumuş, ama fotoğraf çekmeye başlamış.
Fotoğraf çekerken tasarım yapmaya karar vermiş. Sonra da tesadüfen Ihlamurlar Altında dizisinde rol almış ve kafaya oyunculuğu koymuş. Buna rağmen 'eğlenceli' şapka ve ayakkabı tasarımları, hayatında çok büyük yer tutuyor. Hatta Trend Show'09 kapsamında bir defilesi olacak.

- İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık mezunusunuz. Ama oyunculuk, fotoğrafçılık, tasarımcılık yapıyorsunuz.
Bunlar hayatınıza nasıl girdi?
- Reklamcılık okurken grafik tasarım kursuna katıldım. Bu sırada fotoğrafa ilgi duymaya başladım. Grafik tasarım bilgilerimi çektiğim fotoğraflarla birleştirdiğimde artık fotoğraf benim için vazgeçilmez oldu.
Fotoğraflarımı çekerken aksesuar kullanmayı seviyorum. Özellikle portre çektiğim için şapkalar fotoğraflarımda önemli bir yer kaplıyor. Türkiye'de çok çeşitli aksesuarlar, ayakkabı ve şapkalar yok. Bu yüzden ben de kendi aksesuarlarımı yapmaya karar verdim.
Böylelikle fotoğraflarımda bu aksesuarları kullanabilecektim.
Oyunculuk ise hayatıma Ihlamurlar Altında dizisiyle girdi.
Çok iyi bir ekiple çalıştığım için kendimi geliştirme fırsatım oldu. Oyuncu, fotoğrafçı ya da tasarımcı olarak tek bir sıfatla anılmak istemiyorum ama şöyle söyleyebilirim: İpek Yaylacıoğlu amatör olarak fotoğrafla ilgilenen koleksiyon tasarım yapan bir oyuncudur.

- Markanızın ismi Wicked. (Şeytansı) Tasarımlarınızda şeytansı, kışkırtıcı mı olmak istiyorsunuz?
- Wicked'ın tek bir anlamı yok.
İlgi uyandıran fikir, muzip ve şeytansı anlamına geliyor.
Tasarımlarımla ilgili aldığım tepkiler bu yönde oldu. Kesinlikle kışkırtıcı; çünkü Wicked tasarımlarından biriyle dikkat çekmemeniz imkânsız!

- Sipariş üzerine şapka ve ayakkabı yapıyor musunuz?
- Çoğunlukla etkilendiğim bir film, renk ya da bir görsel bana ilham veriyor. Ama kişiye özel tasarımlar da yapıyorum. Örneğin; ayakkabısının üstüne kendi fotoğrafını isteyenler de var, tamamen bana bırakanlar da...

- Örümcekler, tüller, fiyonklar... Şapkalarınız masallardan fırlamış gibi. Tasarladığınız şapkaları sokakta kullanıyor musunuz?
- Tim Burton'ın yarattığı sevimli, masalsı, gotik karakterlerden etkileniyorum.
Tasarımlarımda da o karakterlere yer veriyorum. Örneğin, Beetlejuice'lu (Beterböcek) bir saç aksesuarım var. Tasarımlarım partilerde, özel günlerde ya da sokakta takılabilir. Bu nerede, nasıl görünmek isteyeceğinizle alakalı. Ben takıyorum!

- Tasarım ve yapım sürecini biraz anlatır mısınız? Kendiniz mi çiziyorsunuz, malzeme seçimlerini nasıl yapıyorsunuz?
- Bir not defterim var. Aklıma gelen ilginç fikirleri hemen oraya yazıyorum. Genellikle tasarımlarımın bir hikâyesi oluyor.
Birbirini tamamlayan objeler ya da karakterler seçiyorum. Kendi çizimlerimi de kullanıyorum, internetten stok görselleri uyguladığım da oluyor. Renk uyumunu ve kullanım kolaylığını göz önünde bulundurup malzeme seçimlerimi yapıyorum.

- Tasarımlarınızı internette veya bir dükkânda satıyor musunuz?
- Ayakkabılarım Galatasaray Lisesi'nin aşağısındaki Lazy mağazasında satılıyor.
Şapkalarımı sipariş üzerine getiriyorum. İnternetten satış yapmıyorum; çünkü her tasarımdan tek bir tane olduğu için deneyip alınmalı. İleride kendi mağazamı açmak istiyorum.
Ayrıca Trend Show'daki defilemde de tasarımlarımı görebilirsiniz.

- Nasıl bir defile olacak bu?
- Trend Show bu yıl dört bölümden oluşuyor: Sanat, stil, sohbet ve müzik. 'Wicked' defilesi, stilin içinde yer alıyor. 19 Aralık saat 22.30'da Beyoğlu'ndaki The Hall'da pop-art kategorisindeki tasarımcıların defilesi olacak. Bu etkinlikte bütün şapka ve ayakkabı tasarımlarımı, markamın sevimli gotikliğini yansıtan bir koreografiyle sunacağım.
Haberin fotoğrafları