kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Mercimek yorgunluğu yok ediyor, palamut ve hamsi mutluluk veriyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
26.11.2008
Depresyonla mücadele etmek için mutlaka ilaç kullanmanız ya da psikolojik destek almanız gerekmiyor. Hamsi, palamut ve mercimek gibi Omega-3 içeren gıdalar, depresyon tedavisinde önemli bir rol oynuyor..
Beslenmek yaşamamız için gerekli olduğu kadar, yaşam kalitemizi artırmak için de gereklidir. Her konuda mucizevi etkiler yaratan besinler; kendini yorgun, mutsuz ya da asabi hissedenlerin, kısacası depresyonda olanların da imdadına yetişiyor. Medical Park Hastanesi'nden Diyetisyen Sevil Nas Can; vücuttaki kolesterol ve yağ seviyeleri üzerinde, bağışıklık sistemini güçlendirmede, göz ve cilt üzerinde olumlu etkileri bulunan Omega-3 içeren gıdaların, sinir sistemine de çok iyi geldiğini söylüyor. Can; kış aylarında iyice artan depresyon durumlarında kendimizi daha iyi ve sakin hissetmemizi sağlayacak, beynimizi güçlendirecek ve strese karşı direncimizi artıracak olan Omega-3 içeren gıdaları sıraladı:

* BALIK: Omega-3; hamsi, palamut ve somon balığı gibi yağlı balıklarda daha fazla bulunur. Balık tüketimi, depresyon tedavisini destekler ve kişinin kendisini daha mutlu hissetmesini sağlar. Balığı haftada en az iki kere, ızgara veya buğulama şeklinde tüketmek gerekir.

* CEVİZ-FINDIK: Yüksek oranda Omega-3 içeren ceviz ve fındık; kalp ve zihin sağlığı üzerinde çok etkilidir. Bunlar; çinko, potasyum, magnezyum ve demir açısından zengindir. Her gün iki-üç ceviz veya 10 adet fındık tüketilmelidir. Ancak yağ içerikleri ve kalorileri yüksek olduğundan, bu besinlerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekmektedir.

* KETEN TOHUMU: Güçlü bir Omega-3 kaynağı olan keten tohumu; magnezyum, demir, bakır ve çinko açısından da çok zengindir. Yüksek oranda çözünür ve çözünmez posa içerdiğinden, bağırsak fonksiyonlarını da düzenler. 100 gramında ortalama 430 kalori bulunmaktadır. Her gün bir tatlı kaşığı keten tohumu yemek, sinir sistemini rahatlatmak için yeterlidir.

* KANOLA YAĞI: Zengin bir Omega-3 kaynağı olan Kanola yağı, sinirlerin yatışmasını sağlar. Bir kilogram sebze yemeğine üç çorba kaşığı Kanola yağı katılabilir.

* YEŞİL YAPRAKLI BİTKİLER: Özellikle koyu yeşil yapraklı bitkiler; yüksek oranda antioksidan vitamin içermelerinin yanı sıra, Omega-3 açısından da oldukça zengindirler. Mevsiminde olduğumuzdan özellikle ıspanak tüketmeye özen göstermeliyiz. Ispanak sebze yemeği olarak tüketilebileceği gibi, çorbaların ve böreklerin içinde de kullanılabilir.

* KURUBAKLAGİLLER: Kurufasulye, börülce, bezelye, yeşil mercimek, nohut, barbunya ve soya fasulyesi gibi kurubaklagiller; bitkisel protein açısından oldukça zengin gıdalardır. Çinko, demir, B vitamini ve protein içerikleri de yüksek olan bu besinler; çok güçlü birer Omega-3 kaynağıdır. Bunlar, beslenmemizde çok önemli yer tutarlar. Kolestrolü yüksek olan kişilerde et yerine tercih edilebilirler. Zihinsel yorgunluk ve mutsuzlukla mücadelede de son derece etkili bir rol oynarlar. Kurubaklagilleri haftada en az iki kere tüketmekte yarar vardır.