kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomobilinizde güvende misiniz?

Sercan ÇALBAK/SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 27.11.2008 15:46
Güncelleme : 27.11.2008 16:25
Otomobil güvenlik derecelendirme kuruluşu EuroNCAP, Whiplash-kamçı etkisini de dahil ettiği son testlerinde, farklı sınıflardan 12 aracın kaza anında yetişkin, çocuk yolcu ve yayaların güvenlik durumlarını ölçtü.

TESTLERE KATILAN OTOMOBİLLERİN ÇARPIŞMA SONRASI HALLERİ...

Yeni testlerde EuroNCAP'in verdiği en yüksek yıldız değeri olan 5 yıldızı, Volvo XC60, Renault Megane, Alfa Romeo MiTo, VW Golf VI, Opel Insignia, Honda Accord, Peugeot 308 CC ve Ford Fiesta aldı. Mercedes-Benz Viano ve Ford KA 4 yıldızda kalırken Dacia Sandero 3, Ford Ranger ise 2 yıldız alabildi. Çocuk yolcu ve yaya güvenliğinde ise üreticiler yine sınıfta kaldı. Testlere bugüne dek katılan diğer otomobiller gibi son otomobiller de gereken en yüksek değerlere ulaşamadı.

EuroNCAP nedir?

Avrupa Komisyonu'nun da desteğiyle kurulan EuroNCAP, 1997 yılında kuruldu. Neredeyse tüm üreticilerin testlerine katıldığı EuroNCAP, bağımsız değerlendirmesiyle bu alandaki en saygın kuruluş olarak dikkat çekiyor. Değerlendirme, 64 km/s hızla seyreden bir aracın cepheden % 40 temasla ciddi bir şekilde çarpışması halinde, 50 km/s hızla giderken 90açı altında deforme olan bir çubuğun darbesi ile yandan çarpışması halinde ve 29 km/s hızla seyrederken yandan bir direğe çarpması halinde yolcuların uğradığı hasara göre yapılıyor. EuroNCAP, yetişkin yolcular dışında çocuk yolcuların güvenliği ve çarpışma anında yayaların görebileceği zararları da test ederek not veriyor.