kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Orman yangınlarına karşı uçak ve helikopter kiralanacak"

AA
Giriş Saati : 02.12.2008 16:34
Güncelleme : 02.12.2008 19:22
Yeni Haber
Orman yangınlarıyla mücadele için gelecek yıl, amfibik uçak ve 20 helikopter kiralayacak.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin, orman yangınlarıyla ilgili soru önergesine, yazılı yanıt verdi.
Orman Genel Müdürlüğü envanterinde, orman yangınlarının havadan sevk ve idaresi, keşif gözetleme, yangın işçilerinin yangın bölgesine ulaşımı için 6 helikopterin bulunduğunu belirten Eroğlu, yangın söndürme uçağının olmadığını bildirdi.

Eroğlu, Türk Hava Kurumunda (THK) mevcut bulunan 12 adet M-18 Dromader tipinde yangın söndürme uçağının tamamının, 1986'dan bu yana her yıl kiralandığını ifade ederek, THK'dan, 2008 orman yangını sezonunda 12'si yangın söndürme olmak üzere, 15 uçağın kiralandığını kaydetti.

Orman yangınlarıyla mücadelenin, uçak, helikopter, arazöz, dozer, greyder ve insan gücünden oluşan kombine bir güçle yapıldığını vurgulayan Eroğlu, ''Hava araçları konusunda, hava alanlarına bağlı kalmadan uçuş yapabilme, deniz, göl, gölet, nehir ve havuzlardan su alabilme, gerektiğinde yangına en yakın yere yangın işçilerini indirme özelliklerinden dolayı helikopter tercih ediliyor. Bunun yanında THK'nın elinde bulunan tüm yangın söndürme uçakları ile yurt dışından amfibik uçaklar kiralanıyor'' dedi.

UÇAK VE HELİKOPTER KİRALAMA İHALESİ

Eroğlu, orman yangınlarıyla havadan mücadelede, uçakların kiralanmasının tercih edildiğine işaret ederek, bu amaçla 2009'da 7 yıl süreli amfibik uçak hizmet alım kiralamasına, 5 yıl süreli 20 helikopter kiralama ihalesine çıkılacağını bildirdi.

Bakan Eroğlu, ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığında süren Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacak Genel Maksat Helikopter alım projesinde, orman yangınlarıyla havadan mücadele edecek 20 helikopterin alınmasının da bulunduğunu kaydetti.
"