kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Beyoğlu, 24 saat sezonunu açıyor

14.11.2008
Yazın Boğaz kenarına akan gece eğlencesi kı.ın ‹stanbul'un eğlence merkezi Beyoğlu'na kayıyor. Bir de krizi dü.ünürsek, Beyoğlu bu kı. alternatif fiyatlarıyla en çok tercih edilen mekân olacağa benziyor.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Beyoğlu, 24 saat sezonunu açıyor
Beyoğlu, İstanbul'un eskimeyen kalbi. Meyhane denince akla gelen tek semt. Ardı ardına açılan kafeleri, barları, Pera'dan günümüze emanet esnaf lokantaları, balık restoranları ile Beyoğlu, her yaştan, her tarzdan kişiye hitap ediyor.
İstanbul'un seçkin sınıflarını ve yupilerini çeken lüks restoran ve gece barları ile Anadolu müşterisine hitap eden pavyonlar hâlâ Beyoğlu'nda yan yana. İstanbul'un sinema semti olma özelliğini de hâlâ koruyor. Beyoğlu'nda isteyen sabaha kadar rock kulüpte dans edip eğleniyor, isteyen meyhanede fasıl eşliğinde en güzel mezelerin tadına bakıyor, isteyense heykel sergisini, sanat galerisini gezip, andıran kafelerinde vakit geçiriyor.
Kış mevsimine girerken Beyoğlu mekânları kentin eğlence ve kültür etkinliklerinden yararalanabilen kesimleri için yine cazibe odağı. Bir de işin içine kriz koşullarını katınca, görece ucuz fiyatlarıyla kentin eğlence merkezi olma özelliğini sürdürecek gibi görünüyor. İşte henüz keşfetmeyenler için adım adım Beyoğlu...

ÖNCE MEYHANELER
Beyoğlu denilince akla ilk olarak meyhaneler gelir. Bir asırı deviren meyhaneleri bugüne kadar Mustafa Kemal Atatürk'ten İsmet İnönü'ye kadar birçok devlet erbabının da uğrak yeriydi. Bol muhabbetli, kimi zaman da sazlı, sözlü Beyoğlu meyhanelerinin bugün de sanatçılardan üniversite öğrencilerine kadar geniş bir müdavim kitlesi var. Bu yüzden semti 'gerçekten' yaşamak ve felekten bir Beyoğlu gecesi çalmak için size tavsiyem; yemek için rakı-balık tercih etmeniz olacaktır. Nevizade, Çiçek Pasajı, Balık Pazarı ve Asmalımescit, tüm balık restoranlarının yan yana dizli olduğu yerler. Çiçek Pasajı, üzerinin kapalı olması yüzünden diğerlerinden ayrılıyor. Yüksek tavanlı pasajda tavandan sarkan çiçekler ve avizeler Barcelona'daki La Rampla meydanını anımsatıyor. Çiçek Pasajı, büyük Beyoğlu yangını sonucu Naum Tiyatrosu'nun yok olmasından sonra 1876 yılında kurulmuş. 1940'lı yıllarda buraya yerleşen Beyaz Rus kadınlar, baronesler ve düşeslerin çiçek satmaya başlamasıyla da pasajın adı Çiçek Pasajı olarak kalmış.
Ama bugün içeride çiçek değil, lezzetli yemekler ve bol muhabbet satılıyor.
Mahzen, İkinci Bahar, Sev İç, Ceneviz, Palmiye...
Yan yana dizili lokantaların hepsinin mönüleri de dekorasyonları da neredeyse aynı. Üstelik bu lokantalarda sadece balık değil, et ve meze çeşitleri de var. Çiçek Pasajı'nda bir Beyoğlu klasiği yaşamak istiyorsanız, bunlardan boş bulduğunuz bir tanesine oturun, isteğe göre rakınızı-şarabınızı söyleyin....
Sonrasında da gelsin mezeler, balıklar ve eğlence...

NEVİZADE HER AKŞAM TIKLIM TIKLIM
Balık için gidebileceğiniz bir diğer adres ise Nevizade. Çiçek Pasajı'ndan farklı olarak Nevizade'nin üstü açık. Ama kışın bile tüm restoranlar dışarı masa koyuyorlar. Meze, balık, et seçenekleri için İmroz'a gidebilirsiniz. Onun dışında Demgah, Abbas, Saki, Boncuk, Neyle Meyle de oldukça popüler. Ama "Ben balığımı alır, evde kendim pişiririm," diyorsanız, o zaman hemen Nevizade'nin yan sokağındaki Balık Pazarı'nın yolunu tutabilirsiniz. Kalkan, lüfer, jumbo karides.... Ne dilerseniz uygun fiyata satın alabilirsiniz. Dalyan Balık, bunlar arasında en çok öne çıkanı. Ama şu sıralar balık fiyatları pek de iç açıcı değil. Lipsosun kilosu 40 YTL, çupra 13 YTL, kalkan ise 55 YTL. Balık Pazarı'nın içinde aldığınız balığı hemen pişiren restoranlar da var. Ama o zaman kalkanın kilosu 70 YTL'ye geliyor.

ASMALIMESCİT'TE MEYHANELER
Beyoğlu'nun gözdesi eskiden İstiklal'di ama artık Tünel'deki Asmalımescit de yarışa katılmış durumda. Tarih kokan sokaklarının işletmeciler tarafından keşfedilmesiyle, Asmalımescit bir 'eğlence imparatorluğuna' dönüştü. Bunun dışında meyhaneleri, balık restoranları da eski Peralıların Asmalımescit'i tercih etmesinde rol oynuyor. Etnik müzik yapılan kafelerinden resim atölyelerine, sanat galerilerine kadar her zevke hitap eden Asmalı trendi' her geçen gün çığ gibi büyüyor. Kuruçeşme'deki meyhanesinden tanıdığımız Ece Aksoy da 'Asmalı efsanesi'ne dahil olanlardan. Mutfağını Ege mutfağı olarak tanımlayan Aksoy'un buradaki şubesi, Yenişehir Palas Oteli'nin sokağında, dokuz numarada. Aksoy, kendi de edebiyata ve sanata çok düşkün olduğu için, müşteri kitlesi genellikle yazar, çizer takımından. Buradaki mezeler müthiş, yemekler parmak ısırtan cinsten.
Asmalımescit'in bir diğer popüler meyhanesi ise Refik. Pazar hariç her gün hizmet veren Refik, Karadeniz lezzetlerinin bulunduğu bir meyhane.
Mekânın sahibi Refik Arslan, Rizeli. 1938 yılında gelmiş ve bulaşıkçılıktan komiliğe kadar her işte çalışmış. 12 Mart 1954 yılında ise kendi adını taşıyan mekânı Refik'i açmış. Tam bir Atatürkçü olan Refik Bey, kasasının yanını da Atatürk resimleriyle süslemiş. En büyük zevki kendi meyhanesinde her akşam rakı içmekmiş. Artistler, sanatçılar sırf Refik Bey'le sohbet etmek için de buranın yolunu tutar olmuşlar. Her türlü balık ve et çeşidinin taze olarak bulunduğu mekânın gözdesi ise Paçanga Böreği. Yakup 2 de buranın popüler restoranlarından.
Gençlerin ve entelektüel takımının favori yeri olan Yakup 2, 'entel meyhanesi', mönüsündeki Rum tatları yüzünden ise Rum meyhanesi' olarak anılıyor. Daha siz sipariş vermeden masanıza gelmeye başlayan mezeler arasında, yaprak ciğeri kavurması, muska böreği ve çiroz salatası denemeye değer. Ucuza iyi yemek yemek mi istiyorsunuz, o halde aradığınız mekân Sofyalı 9. Gösterişten uzak, salaş bir yerden bahsediyorum. Ama bu tahta masalı, iki katlı salaş yerde kimler yok ki...' İstanbul'daki en güzel pazı dolmasının burada olduğunu söyleyebilirim. Bunların dışında Sıraselviler'e giderken solda kalan Pera Balık da bir başka alternatif.
Haberin fotoğrafları