kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Farklı dilleri öğrenmek zekayı artırıyor

Giriş Saati : 30.11.2008 14:10
Güncelleme : 30.11.2008 18:46
Yeni Haber
İngiltere'de yapılan bir araştırma farklı dilleri öğrenmenin zekayı arttırdığını gösterdi. York Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada birden fazla dilde eğitim anlayışının toplum için daha sağlıklı olduğu belirlendi.

Kanada'da Toronto Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada anadili dışında başka bir dili konuşmanın bunamayı geciktirdiğinin açıklanmasının ardından İngiltere'de yapılan bir araştırma da, farklı dilleri öğrenmenin zekayı arttırdığını gösterdi. İngiltere'nin York Üniversitesi araştırma ekiplerince yapılan araştırma, iki dili aynı anda konuşmanın zekayı artırdığını ortaya çıkardı.

İngiltere'de yaşları 30 ile 88 arasında toplam 104 kişi üzerinde araştırma yapan York Üniversitesi, iki dilde eğitim anlayışının toplum için daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu. York Üniversitesi'nin araştırması iki dil bilenin bir dil bilenden genelde daha zeki olduğunu da gösteriyor.

York Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ellen Bialystok da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İki dil konuşmanın bunamayı geciktirme ile yakın ilişkisi olduğunu tespit ettik. Araştırmalarımızda, iki dil bilen ve konuşan insanlar, hangi yaşta olursa olsun tek bilenlerden daha verimli ve bunama gibi hastalıklara karşı çok daha sağlıklı olduklarını gördük" dedi.

İngiltere Alzheimer Hastalıklarıyla Mücadele Derneği ise, "İki dil bilmenin insan hayatının yaşlılık yıllarında beyni koruma görevi güttüğü bulguları, gerçekten çok ilginç ve şaşırtıcı" açıklamasını yaptı. İngiliz basını, araştırma sonuçlarının daha önce, dil bilmenin insan beynine karşı kalkan görevi gördüğü yönündeki sonuçları desteklediği yorumunda bulundu. Kanada'da yaşlılar üzerinde yapılan bir araştırmada da, anadil dışında başka bir dil konuşmanın bunamayı geciktirdiği belirlenmişti.

Toronto Üniversitesi ile birlikte çalışan Rotman Research Institute'nin hafıza sorunları olan yaşlılar üzerinde yaptığı araştırmada, iki lisan konuşanlarda bunama belirtilerinin daha geç ortaya çıktığı saptanmıştı. Araştırma sonuçları ile ilgili 'Gelişim Psikolojisi Bülteni'nde yorumda bulunan uzmanlar, cinsiyet ve sosyal çevrenin hafızayla ilgili sorunların başlangıç yaşını değiştirmediğini, bunamaya karşı hiçbir ilacın iki dilli olmak kadar iyi sonuç sağlamadığını vurguluyor.

Uzmanlar, farklı dillerde eğitimin ilerleyen yaşlarda beyni zinde tuttuğu görüşünde. Farklı dilleri konuşmanın yaşlılıkta bunamaya karşı beyni koruduğunu anlatan uzmanlar, bunun yanı sıra müzik, dans, sürekli kitap okuma ve bulmaca çözme gibi uğraşların da beyne faydalı gelebileceğini kaydediyorlar.