kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbakan Erdoğan yerel seçim startını verdi

ANKA
Giriş Saati : 30.11.2008 22:04
Güncelleme : 30.11.2008 22:10
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart 2009'da yapılacak yerel seçimler için start verdiklerini belirterek, AKP'nin işbaşında olduğu büyükşehirlerde Çarşamba günü temayül yoklaması yapacakların ve yola kiminle devam edeceklerinin kararını vereceklerini söyledi. Aynı uygulamanın bayramın hemen ertesindeki Pazar günü diğer iller için yapılacağını açıklayan Erdoğan 15 Ocak'a kadar tüm adayları açıklayacaklarını ifade etti.

AKP'nin Kızılcahamam'da dün başlayan 13. İstişare ve Değerlendirme toplantısı sona erdi. Kampta bugün Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı da yapıldı. Kampın kapanış konuşmasını Başbakan Erdoğan yaptı. Hükümetin yeni yılda yol haritasını ve yerel seçimlerdeki stratejisini kampta belirlediklerini belirten Erdoğan, milletvekillerinin bakanlarla görüştüklerini ve parti organları arasında bilgi alışverişi yapıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, AKP'nin Türk siyasetine önemli kavramlar ve uygulamalar kazandırdığını belirterek AKP kadar MYK, MKYK ve İl Başkanları toplantılarını düzenli olarak yapan başka bir parti olmadığını söyledi.

"YEREL SEÇİMLER HAYATİ ÖNEME SAHİP"

13. İstişare ve Değerlendirme toplantısıyla birlikte 29 Mart'ta yapılacak mahalli seçimlerin de startını verdiklerini belirten Erdoğan, "Biliyorsunuz seçim takvimi de artık işlemeye başlıyor. Türkiye 29 Mart'ta bir kez daha sandığa gidecek. Bir kez daha demokratik tercihini yapacak ve kendisine hizmet edecek kadroları hür iradesiyle iş başına getirecek. Seçimlerde 16 büyükşehir, 142 büyükşehir ilçe, 65 il, 750 ilçe ve 1350 civarında belde olmak üzere toplam 2300 civarında birimde halkımız belediye başkanlarını seçecek" dedi. Erdoğan, Türkiye

genelinde yaklaşık 500 bin kişinin seçimi yapılacağını ifade ederek, "Sadece bu rakam bile önümüzdeki seçimlerin ülkemiz açısından ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Seçimlerin demokratik kurallar çerçevesinde güven ve huzur içinde yapılması için hükümet olarak her türlü önlemi aldıklarını ve almaya devam ettiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Ak Parti olarak mahalli seçimlerin demokratik bir yarış içinde, demokrasiyi yükselten, yücelten ve milletin hür iradesinin sandığa en sağlıklı şekilde yansımasını sağlayan bir tavır içinde hassasiyetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 29 Mart'taki seçimlerin demokrasimiz açısından örnek teşkil edecek, demokrasi tarihimizde kendisine yer bulacak bir seçim olmasını temenni ediyorum" dedi.

"EN GEÇ 15 OCAK'A KADAR AÇIKLAYACAĞIZ"

Erdoğan, Çarşamba günü AKP'li belediyelerin işbaşında olduğu 12 büyükşehirde temayül yoklaması yapacaklarını ve yapılan değerlendirmenin ardından bir karar vereceklerini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Eğer "yola devam' diyeceğimiz arkadaşları belirleyip biz bu arkadaşlara "yola seninle devam ediyoruz' açıklamasını yapacağız. Henüz karar veremediğimiz arkadaşlarımız varsa onlarla ilgili değerlendirme sürecini biraz daha uzatacağız. Gelişmeleri takip edeceğiz, aday adayları ortaya çıksın bunları da bir görelim. Önemli olan burada kişileri o makamlarda tutmak değil. Kişileri öne çıkarmaktan öte partimizin başarısını sağlamaktır. Partimiz hangi aktörlerle, hangi başkanlarla daha başarılı olacaktır? İnanıyorum ki arkadaşlarımız da bu yapılan çalışmaların neticesinden memnun olacak ve hep birlikte partimizi 29 Mart seçimlerinden çok daha başarılı çıkması için ellerinden geleni onlar da yapacaktır. Ben dava adamını böyle görüyorum. Böyle de olması lazım diye düşünüyorum. Aynı şekilde bayramın hemen ertesinde Pazar günü -gerçi tatile geliyor ama- o günde 46 ilimizde bu çalışmayı yapacağız. 46 ilimizde gerek il belediye başkanlarımız gerek o ildeki ilçe belediye başkanlarımız onlarla ilgili çalışmayı yapacağız ve bu çalışmada da yine aynı sorular yöneltilecek ve oralarda da yine başarılı olan, gerçekten halkla münasebetleri yerinde olan yola devam diyebileceğimiz arkadaşlarımızın kararını yine vereceğiz. İlçeler ayrı. Onların daha sonra temayüllerini alacağız fakat illeri öncelikle açıklamayı düşünüyoruz."

Erdoğan, YSK'nın açıklayacağı takvimi beklemeden en geç 15 Ocak'a kadar tüm adayları açıklamayı düşündüklerini söyledi.

Bütün adayları, centilmence, dostça, demokratik olgunluk içinde bir seçim yarışına davet eden Başbakan Erdoğan, "Bizim parolamız barış içinde bir yarıştır. Türkiye'nin her köşesinde, her karışında bu anlayışla biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ak Parti olarak bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçim sürecini de başından sonuna kadar demokratik teamüllere uygun olarak, hoşgörülü karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde götürmeye karalıyız" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de başlanan projelerin birçoğunun sonunun gelmediğini ifade ederek "Ülkemizde temel atanlar çok olmuştur. Sonra yerinde yeller esmiştir" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin başlayan projelerin sona ermemesi nedeniyle "temel betonları mezarlığına" döndüğünü belirterek, "Hep bunu gördük. Bizler iktidara geldiğimizde 20 yıl önce başlatılmış ama yüzde 10, 15 buralarda kalmış olan yatırımları gördük ve bunlara çok ciddi paralar ödendi şimdi ise o dönem geride kaldı. Biz başlarız, tarih veririz ve o tarihte de evelallah bitiririz. Bizim özelliğimiz bu. Fevkalade haller olmadıktan sonra bugüne kadar biz hep bu verdiğimiz sözleri tuttuk" diye konuştu. Erdoğan meslek odalarını da eleştirerek, belediyelerin hizmetlerini meslek odaları tarafından davalar açılarak engellendiğini iddia etti. Erdoğan, ''Hemen Danıştay'a dava açarlar, bilmem nereye dava açarlar. 'Bunlar yapılmasın' derler. Bir de belediyelerimiz bunlarla uğraşır. Yapılacak olan birçok şeyi şu anda yapamıyorsak inanın bu odalar sebebiyle yapamıyoruz'' dedi.

AKP'nin Kızılcahamam'da dün başlayan 13. İstişare ve Değerlendirme toplantısı sona erdi. Kampın kapanış konuşmasını Başbakan Erdoğan yaptı. Erdoğan konuşmasında, şehirlerin, tüm dünyanın ilgi odağı yapılabileceğini belirterek, yollarıyla, köprüleriyle, çağdaş konutlarıyla, kütüphaneleri, spor salonları, kültür merkezleri, parkları, bahçeleri, alt ve üst yapılarıyla, AK Partili belediyelerin şehirlerin çehrelerini değiştirdiğini söyledi.

"HALA BU SOL ZİHNİYET KATLI KÖPRÜLÜ KAVŞAK FİKRİNE KARŞI"

"Modern şehirlerde katlı köprülü kavşak olmaz diyorlar. Hala bu sol zihniyet katlı köprülü kavşak fikrine karşı" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Geçen baktım, bir televizyonda bir tartışma. Yani bu işin içinden gelmesem ben de hakikaten yani doğru söylüyorlar diyeceğim. Geçen baktım, bir televizyonda bir tartışma. Yani bu işin içinden gelmesem ben de hakikaten yani doğru söylüyorlar diyeceğim. Dünyada böyle şey yok diyorlar. Demek ki bunlar herhalde Rusya'ya gidip dolaşmamışlar. Moskova'ya bile gitseler orada var. ABD'ye git var. Tokyo'da bırak tek katlıyı, beş katlı yollar var. Niye? Ulaşım sıkıntısı var da onun için. Onu aşmak için bunu yapmış. Artık bunlar mimarının literatürü içerisinde yerini aldı. Ama bunlar tabii inat olsun, 'AK Parti belediyeciliği böyle bir şey mi yaptı, öyleyse bizim buna karşı olmamız lazım'. Başarıyor ya. Baksana adam şurada 4.5-5 yıl içerisinde 10 tane katlı köprülü kavşak yapmış. 'Nasıl olur?' diyor.

Arkadaşlar, bu iş sevda işidir. Öyle rahat rahat, ben belediye başkanı oldum yok. O inceliği, o güzelliği yakalayacaksın. O heyecanı yakalayacaksın. 'Efendim, ama işte mimarlar odası ne der? Mimarlar odasının böyle bir derdi yok ki. Varsa başımız, gözümüz üstünde. Ama bir deseler bize "Ya şöyle, şöyle yapsanız çok güzel olacak.' Aslında sivil toplum örgütlerinin yapması gereken bu değil mi? Bu. Ama bunu yapmazlar. Tam aksine hemen Danıştay'a dava açarlar, bilmem nereye dava açarlar. Bunlar yapılmasın derler. Bir de belediyelerimiz bunlarla uğraşır. Yapılacak olan birçok şeyi şu anda yapamıyorsak inanın bu odalar sebebiyle yapamıyoruz. Bunu da burada halkımın özellikle duymasını istiyorum. Yapamıyoruz. İstemiyorlar. Çünkü halka çok uzaklar ve her şeye yaklaşımları ideolojik. "Ülkem bir şey kazansın'. Yok böyle bir dertleri."