kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Che dünyamızı çok değiştirdi'

OLKAN ÖZYURT - SABAH
29.11.2008
Kariyerinde iki defa Che rolüne soyunan 30 yaşındaki aktör Gael Garcia Bernal Bursa'daydı. Bernal "Che Guevara'nın dünyayı ve hayatı önemli ölçüde değiştirip, dönüştürdüğünü düşünüyorum. Hatta beni bile," diyor..
Uluslararası İpek Yolu Bursa Film Festivali'nin özel konuğu Meksikalı aktör Gael Garcia Bernal, bugüne denk gelen 30. yaş gününü Bursa'da kendisi için önceki akşam hazırlanan özel pastayı keserek kutladı. Kariyerinde iki kere Che Guevara'yı canlandıran Bernal, enerjik, heyecanlı ama aynı zamanda alçakgönüllü tavırlarıyla festivalde ilgi odağı olurken, hayat, politika ve sinema konusunda aklı başında sözler de sarfederek, herkesten tam puan aldı. Özellikle de kadınlardan! SABAH'a verdiği özel röportajda Martin Scorsese ile çalışmaya can attığını fısıldayan Bernal, Türk sinemasını da yakından takip ediyor. (Her ne kadar 'Kusura bakmayın' dese de, bu Bernal'in alçakgönüllülüğünden kaynaklanıyor.) Aktör Bernal, Nuri Bilge Ceylan ve Fatih Akın'ı tanıyor ve en son Üç Maymun'u izlemiş. Türk sinemasına ilginin arttığını ve bunun gurur verici olduğunu söyleyen Bernal "Sekiz yıl önce Meksika'da da benzer bir süreç yaşanıyordu. Bu evrensel ilgiyi desteklemek ve diri tutmak gerek ama bu süreçte kendinize eleştirel gözle bakmaya da devam etmelisiniz," diyor.

- Fidel ve Motosiklet Günlükleri filmlerinde Che'yi oynamış olmak, size nasıl yansıdı?
- GAEL GARCİA BERNAL :
70'li yıllarda çetin eylemler oluyordu ve Che Guevara da önemli bir figürdü; tıpkı şu anda olduğu gibi. Che birçok insanın hayatını etkiledi. Hayatı ve dünyayı önemli ölçüde değiştirip, dönüştürdüğünü düşünüyorum. Beni bile. Mesela o olmasaydı, ben doğmamış olabilirdim. Hani bilirsiniz, 'kelebek etkisi'ni düşünerek söylüyorum bunu. Çünkü Che'nin ailem üzerinde de etkisi var. Ama bütün bunlara rağmen Motosiklet Günlükleri'ni çekerken Che üzerine yoğunlaştım. Onunla ilgili belgeseller izledim, kitaplar okudum. Ayrıca Che, bu yolculuk sırasında hangi kitapları okuduysa, hangi filmleri izlediyse ben de onları okuyup izledim. Arjantin'de yaşadım, astım hastalığı hakkında bir çok şey öğrendim. Buna rağmen filme başladığımızda bu bilgiler bana yeterli gelmedi. Sonra o büyük yolculuğu yaptık. 23'ümdeydim ve film sürecinde yaşadığım değişim, Che'nin yaşadığı dönüşüm gibiydi. Sanki, bizi değiştiren oydu. Onu bu süreçte insani yönleriyle daha iyi tanıdığımı düşünüyorum.

- Kızılderililere okuma yazma öğretiyorsunuz, Zapatist harekete destek veriyorsunuz, 1 Mayıs'a, Meksikalı tarımcılara destek eylemlerine katılıyorsunuz. Bu 'aktivist' tavrınızdaki motivasyonunuz nedir, nasıl bir dünya hayal ediyorsunuz?
- BERNAL:
Çok şanslıyım. 12 yaşında bir ödev olarak Kızılderililere okuma yazma öğretmemiz istenmişti. Bu deneyim beni derinden etkiledi. O zaman şunu farkettim birine okuma yazma öğretmek sanki ona kendisi olma özgürlüğünü vermek gibi bir şeydi. Çok küçükken böyle bir deneyim insanda önemli bir iz bırakıyor. O zaman herkes için aynı özgürlük olasılığı olabileceğini gördüm. Ayrıca Meksika çok garip bir ülke, aynı anda hem çok fazla zengiliği hem de çok fazla fakirliği bir arada görebilirsiniz. Bu bir kutuplaşma yaratıyor ve siz bunun dışında kalamıyorsunuz.

PAYLAŞMAYA KATKI YAPMALI
Bu kutuplaşmayı ortadan kaldırmak için bu zenginlikten daha fazla insanın yararlanmasını sağlamak istiyorsunuz. Hepimiz kendi imkânlarımız dahilinde zenginliğin paylaşılmasına katkıda bulunmaya çalışıyor, elimizde bulunan imkânları bu amaç için seferber etmeye çalışıyoruz. Benim 'aktivist' olma motivasyonum, sanırım buradan kaynaklanıyor.

- İnsanların sizi yakışıklı mı yoksa iyi bir oyuncu olarak algılamasını istersiniz?
Bilmiyorum. Ama sonuçta, başarılı ve iyi bir aktör olsam da kimi insanlar için iyi bir oyuncu olmayabilirim. Yani farklı bakış açıları hep olacaktır. Ben, bu bakış açılarına açığım. Ama şunu söyleyebilirim. Güzellik, yakışıklılık gelip geçicidir. Evet, yaşlanmak ta var ve bunu engelleyemezsiniz. Sonuçta insanlar yaptıkları işlerle anılıyor. Benim için de yaptığım iş daha önemli.

- Tarz olarak hep farklı yönetmenle çalışmanın ne gibi faydasını gördünüz?
Sinemayı öğreniyorsunuz ama temelde insanlığı öğreniyorsunuz. Dünya hakkında farklı bilgiler keşfediyorsun.

- Dünyada neyi değiştirmek isterdiniz?
Bir şeyleri sürekli değiştirme gücüne sahip olmak isterdim. Aslında değişimi tetikleyen bakış açısıdır. Mesela Kopernik, dünyanın ve çeşitli gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü söyleyerek önemli bir bakış açısı getirmiştir. Bazen bu bakış açısını değiştiren bir insan olur bazen bir olay ya da hareket olur. Bence şimdi dünyanın da böyle bir bakış açısı değişikliğine ihtiyacı var. Bunu yapmak isterdim.
Haberin fotoğrafları