kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Beyoğlu fetiş rehberi

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
27.11.2008
Şu sıralar yolu Beyoğlu'na düşenleri hoş sürprizler bekliyor. Semtin en bilindik mağazaları da dahil olmak üzere, karşınıza her an, her yerde bir 'sanat eseri' çıkabiliyor..
independentscholars'ın; adı üzerinde, bir grup bağımsız akademisyenin düzenlediği Uluslararası Fetiş Konferansı, 26-28 Kasım tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul Modern Sinema, konferansa 'İndie-Fetiş' başlıklı bir programla destek oldu. Konferansın bir diğer destekçisi ise, sanatçı Leyla Gediz ile küratör Derya Demir'in çiçeği burnunda galerisi, Splendid'di. Geçtiğimiz hafta 'Uyuyan ID' sergisiyle açılan galeri, 19 Aralık'a kadar sanatçıların fetişizm temalı çalışmalarını sergilemeye devam edecek. Toplam 19 sanatçının işlerinden oluşan seçki Süslü Saksı Sokak'taki Splendid'den başlayıp, Erol Dernek Sokak'taki Karşı Sanat Galerisi'ne taşıyor. Oradan Gon Çizgi Roman Dükkânı'na uğrayıp Katya Şapka'ya geçiyor.
Robinson Crusoe, Mudo Concept, Panter Kırtasiye ve Kelebek Korse derken, Beyoğlu, koskocaman bir 'fetiş mabedi'ne dönüşüyor.

Karşı Sanat Galerisi
İzmirli sanatçı Arzu Oto, resimlerinde gençlerin melankolisini anlatmış. Paula Delgado, gazetede yayımladığı 'kendini çekici hisseden erkekler aranıyor' ilanlarına cevap verenlere 'Neden?' diye soruyor. Erdem Helvacıoğlu'nun boş bir mutfakta oyuncaklarla yaptığı ses enstelasyonu, tüyler ürpertici ama ilginç. Oliver Pietsch, Papa Jean Paul'ün rock star'vari bir 'performansı'nı 1976 tarihli bir videoyla gözler önüne sererek 'dini fetiş'e gönderme yapıyor. Laura Parnes'ın video yerleştirmesinde, mafyavari karakterler, George Bush'un ağzından konuşuyor. Tayfun Sertaş'ın beş ay boyunca Dolapdere'deki bit pazarından topladığı objeler başlı başına birer fetiş objesi olarak değerlendirilebilir.

Panter Kırtasiye
Neşe Çoğal'ın işini görmek için kırtasiyenin dar merdivenlerinden üst kata çıkmanız gerekiyor. 2003 yılında Vakko'nun vitrininde gördüğü botun aynısını, beş yıl sonra yaptıran birinin ikilemine tanık oluyoruz.

Galeri Splendid
Barış Doğrusöz'ün videolarında canlı göremediğimiz için başkalaştırdığımız mekânlara yolculuk ediyoruz. Elçin Poyraz'ın çalışmalarında öğretmen fetişinin yanı sıra 'saç'ın önemine de tanık oluyoruz.
Kaan Karacehennem'in gay arkadaşlık sitelerinden bulduğu fotoğraflarda, insanların yüzlerini gizleme tekniklerini; görüyoruz.

Mudo Concept
Serkan Özkaya, çağdaş sanat dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Ve Özkaya koleksiyonerlerin sınırlı sayılar yüzünden de fetişe dönüştürdüğü sanatı bu kez 'talebi kadar' arz ediyor; Mudo Concept'lerde, isteyen herkesin sahip olabilmesi için yeni çalışması Esinti'yi 24.99 YTL.'den satışa sunuyor.

Gon Çizgi Roman Dükkânı
Babazula grubunun kurucusu Murat Ertel, günlük hayatta da oyuncak bebekleri farklılaştırma hobisiyle biliniyor. Ertel'in Gon'da sergilenen fotoğraflarındaki objeleri ise STK'lar; yani 'Süper Türk Kadınları'. Fırıncı, dikişçi ve oklavacı kadınların süper kahramanları dönüşümü, bağımlısı çok olan bir disiplinin mağazasında sergileniyor.

Butik Katya
Tasarımcı Emel Kurhan'ın, genç kızların ve kadınların evlilik fetişinden yola çıkarak yaptığı şapkalı düğün pastası, butiğin vitrininde görülebilir.

Kelebek Korse
İlhan Sayın'ın çalışması, vitrinde duran dantelli iç çamaşırlarıyla uyum içinde. Ruhu göğe yükselen köpeğin tasvirinde 'evcil hayvan bağlılığımız'a tanık oluyoruz.
Haberin fotoğrafları