kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Dennis Hwang, ‘doodle’ları hazırlarken yıldönümlerini, tatilleri ve sanatçıların yaşamlarını temel aldıklarını söylüyor.

İşte, Google'ın açılış resimlerinin mucidi!

DENİZ EREN
14.11.2008
Kırkpınar Güreşleri ya da 29 Ekim gibi özel günlerde Google açılış sayfasını çizdiği 'doodle'larla renklendiren, Amerikalı Dennis Hwang ile konuştuk..
Türkiye'deki milyonlarca internet kullanıcısının Google açılış ekranında 'belirli günler ve haftalar'da karşılaştığı Türkiye kökenli görseller, Google sözlüğünde 'doodle' olarak anılıyor. Bu resimler için sekiz yıldan bu yana Google'ın açılış ekranı ressamlığını yapan kişi ise, 30 yaşındaki Dennis Hwang. İşe bir stajyer olarak başlayan Hwang halen bu konuda, kendi altındaki bir ekiple birlikte 'Şef Ressam'lık görevine devam ediyor. Başta 29 Ekim, Kırkpınar Güreşleri, Mevlana, Nasreddin Hoca ve 23 Nisan olmak üzere, minik resimleriyle birçok Türkün kalbini ve 'açılış ekranı'nı kazanan Hwang ile mesleğinin incelikleri üzerine küçük bir röportaj yaptık.

- Kimi karakterleri, tanındıkları ülkeye kıyasla özgün resmetmek pek de zor olmasa gerek, bu konuda orijinale nasıl sadık kalabiliyorsunuz? Bir karakteri çizmeden önce onunla ilgili derin bir araştırmaya giriyor musunuz mesela? Nasreddin Hoca'yı, bir eşeğe ters binmiş şekilde resmetmişsiniz. Fıkralarını okudunuz mu?
-
Tüm uluslararası ülkeler için, eğer takvimleri özel bir güne rastlıyor ve o gün de bir şekilde Google markasının çizgisiyle örtüşüyorsa, biz bunu anmak arzusu duyuyoruz. Uluslararası özel günler ve tatil günlerini, Google açılış ekranının döngüsel takvimiyle dengeli, tutarlı bir şekilde işlemesine gayret ediyoruz. Bu konuda epey kafa yoruyor ve hatta bunun için Google görsel arama motorunu dahi devreye sokuyoruz.
Ardından, Google logosu ile örtüşebilecek tasarımları üretmeye girişiyoruz. Tabii bu konu için uluslararası takım arkadaşlarımızla da ortaklaşa çalışmaya özen gösteriyoruz ki, ilgili kültürel sembolleri doğru olarak elde edebilelim ve bundan emin olalım. Tabii elimizdeki 'doodle listesine bakınca pek de geniş ayrıntılı, etraflı olduklarını söylemiyoruz.
Bunların içinde yalnızca yaratıcılık ve yenilik duygusu güçlü, biraz neşeli ve dolambaçlı olanları tercih etmeye yöneliyoruz. Genel manada 'doodle'ları belli kategoriler üzerinden tayin ettiğimiz söylenebilir; bunun için resmi tatiller, yıldönümleri ya da sanatçıların veya mucitlerin yaşamlarını temel alıyoruz.

MEYDAN OKUYAN TASARIMLAR
- Yakın zaman önce Google'a girdik ve Nasreddin Hoca karşımızdaydı. Resmini daha önce çizmiş miydiniz onun?
-
Hayır. Bu bizim bir Nasreddin Hoca 'doodle'ı yaptığımız ilk an oldu.

- Bilmediğiniz karakterleri yapıyor olmak, sizde 'bu işi yapamam' gibi soğuk duygular uyandırıyor mu? Hiç daha önce bu zor konuda başarısız oldunuz mu?
-
Yeni tasarımları üretmekte bize meydan okuyan ama bir o kadar da eğlenceli bir yan var. Türk kullanıcılarımızla, belli kültürel olaylar veya resmi günleri kutlamak, harika!
Haberin fotoğrafları