kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Adaylar belirleniyor

Partiler, aday tesbitine başladı. DSP, Mustafa Sarıgül ile parlak bir transfer gerçekleştirdi. Şişli'de kimse Sarıgül ile başa çıkamaz. Bu yüzden, onu kaybeden CHP hata yaptı.
CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve Kemal Derviş'in adı geçiyor. AK Parti İstanbul'da çok kuvvetli; Kadir Topbaş da başarılı bir belediye başkanı. Bu durumda Kılıçdaroğlu, herhalde milletvekilliğinden istifa edip, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışa katılmakta zorlanacaktır. Kemal Derviş ise, böyle bir öneriyi katiyen kabul etmez. Sosyal demokrat partiler ve merkez sağda olanlar bir arada Derviş'i desteklerse, kazanma ihmali doğabilir. Kemal Derviş, ancak o takdirde ikna edilebilir.
Mersin'de belediye CHP'nin elinde. 2004'te, Macit Özcan, % 34 ile seçildi. SHP % 22.5'le ikinci geldi. AK Parti üçüncü (% 19.9), MHP de dördüncü (% 18.5) oldu. İl Genel Meclisi seçimlerinde ise, durum daha farklıydı. MHP % 27 ile birinci; AK Parti % 25.2'yle ikinci; CHP % 23.1'le üçüncü; SHP ise, % 10 ile dördüncü olmuştu. SHP'de İl Genel Meclisi ile belediye seçimlerindeki büyük fark, Fikri Sağlar'ın bu partiden belediye başkanlığına adaylığını koymasından kaynaklanıyordu.
Peki AK Parti bu defa Mersin Belediyesi'ni alabilir mi? Özellikle, CHP ve SHP Ankara'da olduğu gibi ittifak yaparsa?
Mircan Fırat (Dengir Mir Fırat'ın amca oğlu) iddialı; AK Parti'nin yanı sıra MHP oylarını ve merkezdeki diğer oyları çekeceğini söylüyor. Mircan Fırat, Demokrat Partili Hüseyin Fırat'ın oğlu. Aile şeceresini 600 yıl öncesine kadar biliyor. Orta Asya'dan gelmişler; Adıyaman Kahta'da yaşayan ve oradan Mersin'e göç eden "Can" aşiretinin mensubu. Mircan Fırat, " Antep'in, Urfa'nın, Maraş'ın kurtuluş günleri var ama Adıyaman'ın yok" diyor. Çünkü, Can aşireti düşmanı Adıyaman'a sokmamış.
Mersin'de, sol, gerçekten güçlü. Ancak, merkezin ve MHP'nin oylarını da toplayan bir AK Parti adayı ipi göğüsleyebilir. Baktım, Mircan Fırat, zoru başarmaya talip.