kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TOKİ'den ayda 100 YTL'ye ev

Giriş Saati : 26.11.2008 14:05
Güncelleme : 26.11.2008 17:17
Yeni Haber
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, artık Ankara'da lüks konut yapmayacaklarını, ancak sosyal konut üretimine kaynak yaratmak için gelir paylaşımı projeleri uygulayacaklarını bildirdi.

TOKİ'nin Ankara-Karacaören'de yaptırdığı 560 konutun sahibi, bugün Atatürk Spor Salonu'nda çekilen kurayla belirlendi. Konutlar için, 10'u gazi, 14'ü şehit yakını olmak üzere toplam 7 bin 472 kişi başvurdu. Başvuran 14 şehit yakını, genel kuraya katılmadan, sadece konut seçme kurası çekerek konut sahibi olurken, gazilerden 3'ü de genel kuraya katılmadan konutlarını aldı. Kalan gaziler, genel başvurularla birlikte kuraya katıldı.

TOKİ Başkanı Bayraktar, kura çekiminden önce yaptığı açıklamada, TOKİ olarak Ankara'da şimdiye kadar 40 binden fazla konut yaptıklarını, artık lüks konut yapmayacaklarını, sosyal konut yapacaklarını belirtirken, bugün kurada konut sahibi olamayan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapana kadar gayretlerini sürdüreceklerini söyledi. TOKİ'nin esas önceliğinin alt gelir grubundaki ve dar gelirli vatandaşlar olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu kesime konut üretmek için özel sektöre gelir paylaşımı yöntemi ile lüks konut yaptırdıklarını kaydetti.

20 YIL VADELİ 45 METREKARELİK EV

Yoksul vatandaşların konut sahibi yapılabilmesi için 45 metrekarelik konut üretip, bunları 20 yıl vadeli 100 YTL taksitle satacaklarını hatırlatan TOKİ Başkanı Bayraktar, bu kapsamda 18 ilde 15 bin 266 konut projelendirildiğini, Ankara'da da bu kapsamda bin 300 konut yapılacağını bildirdi.

Bayraktar, bu konutların gerçekten hak sahibi olan insanlara ulaşması için, belediyeler, valilikler ve kaymakamlıklarla birlikte çalışıp ''ince eleyip sık dokuyacaklarını'' söyledi.

Erdoğan Bayraktar, kura çekiminden önce basın mensuplarının 45 metrekarelik konutlarla ilgili sorularını yanıtlarken de konutlarla ilgili projelendirmelerin tamamlandığını, ihale sürecinin başladığını açıkladı. Bu konutların, diğer sosyal konut projelerinin içinde yer alacağını, ayrıca, çamaşır yıkama alanı, lokal gibi sosyal tesislerin de bulunacağını anlatırken, ilk aşamada 18 ilde başlayacak uygulamanın, dalga dalga Türkiye'ye yaygınlaştırılacağını kaydetti.

KİMLER, NASIL YARARLANABİLECEK

Peki TOKİ'nin alt gelir grubu için hazırladığı konut projelerinden kimler nasıl yararlanabiliyor? İşte ayrıntılar:

* T.C. vatandaşı olmak,

* Projenin bulunduğu il /ilçe sınırları içerisinde belli bir süre (süre projeye ve yere göre değişiyor) ikamet ediyor olmak, veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmak,

* Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 5 (beş ) yıldır ikamet ediyor olması veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olması,

* Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olmak, (Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)

* Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması, (Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)

* 30 yaş ve üzerinde olması gerekiyor ancak, Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor.
Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bayanlarda (bekar) yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlenmiştir.

* Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 1.600 YTL. olması, (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 1.600 YTL. olması gerekmektedir.)

* Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;
1. Kategori olan"Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimlerinin" ,
2. Kategori olan"İstiklal Savaşı Gazisi, Kore Gazisi , Kıbrıs ve Vatani Hizmet Gazilerinin" ,
3. Kategori olan "En az %50 Özürlü Vatandaşların"
4. Kategori olan "Diğer alıcı adaylarının"
Başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul ediliyor.

* Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabiliyor.