kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğu'da esnaf sicil affı bekliyor

Giriş Saati : 26.11.2008 10:54
Güncelleme : 26.11.2008 17:17
Yeni Haber
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, küresel finans krizi ve ticaret hacminin daralması nedeniyle çeki protesto edilen, vergi ve sigorta prim borcu bulunan esnafa sicil affı çıkarılması gerektiğini bildirdi.

İsmet Bayram yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan küresel finans krizinin Türkiye'yi ister istemez etkilediğini, bunun yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde durumun daha vahim olduğunu söyledi.
Hükümetin, KOSGEB aracılığı ile imalatçı esnafa bugünden itibaren 350 milyon YTL kredi uygulaması başlatacağını aktaran Bayram, şöyle konuştu:

''Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde çeki protesto olmamış esnaf kalmadı. Çok sayıda esnafın vergi,sigorta prim borcu var.
Esnafın sicili bozuluyor. Bu hazırlanan kredi paketi için bölgemizde aranan şartları taşıyan esnaf sayısı yok denecek kadar az. Bunun için sicil affının bir an önce çıkmasını talep ediyoruz. Bu krediyi vergi, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olan, çekleri yazılmış esnaf kullanamayacak. '
Türkiye'de 2 milyon 750 bin esnafın bulunduğunu belirten Bayram, ''Bu hazırlanan kredi paketi kaynak bulunarak genişletilmeli, bütün esnaf bu kredi imkanından yararlanabilmelidir'' dedi.

BÖLGEDE 25 MİLYON YTL KREDİ KULLANILDI

Muş, Bingöl, Tunceli, Elazığ, Adıyaman ve Malatya'nın içinde bulunduğu ESKKK Malatya Bölge Birliğinde 2 bin 300 kişi 25 milyon YTL kredi kullandığını ifade eden Bayram, Malatya'da 400 kişinin 3,5 milyon YTL kredi kullandığını, bu rakamın oldukça düşük kaldığını belirtti.

Ticaret hacminin daraldığına işaret eden Bayram, ''iç piyasada sıcak para dönmüyor, vatandaş alışveriş yapmaktan imtina ediyor. Döviz yükseldi, vatandaş yastığının altında parası varsa da harcamıyor'' diye konuştu.
Bayram, Bingöl ve Tunceli'de kredi kullanımı açısından atıl durumda olduğunu, Elazığ ve Malatya'nın da hemen hemen aynı durumda olduğunu kaydetti.

AA