kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"IMF'den 10-15 milyar gelse yeter"

Giriş Saati : 26.11.2008 13:37
Güncelleme : 26.11.2008 17:17
Yeni Haber
Dünyanın önde gelen bankalarından UBS, IMF'den alınacak 10-15 milyar dolar düzeyinde bir kredinin Türkiye için yeterli olacağını bildirdi.

UBS raporundan derlenen bilgiye göre, küresel finans koşullarındaki kötüleşme nedeniyle Türkiye'nin, fazla olmasa da mutlaka bir dış finansmana ihtiyacı bulunuyor.

Yabancı sermayenin yükselen piyasalardan çıkmasıyla Türkiye'nin, cari açık ve özel sektör borçları nedeniyle dış finansman kaynağına ihtiyaç duyduğu belirtilirken, bunun da yeni bir IMF anlaşmasıyla sağlanabileceği kaydedildi.

Dış finansman sağlanmaması halinde Merkez Bankası rezervlerinin hızlı bir şekilde azalarak, Türkiye ekonomisi için koruyucu özelliğinin zayıflayacağının vurgulandığı raporda, yeni bir IMF anlaşmasının, Türkiye'ye hızlı bir dış kaynak sağlayabileceği belirtildi.

ANLAŞMA VE TAZE KAYNAK, LÜKS DEĞİL BİR ZORUNLULUK

Raporda, IMF ile yapılacak bir anlaşma ve buna bağlı olarak sağlanacak taze kaynağın lüks değil bir zorunluluk olduğu belirtilirken, en az 10-15 milyar dolarlık bir kaynağın Türkiye için yeterli olacağı, 20-40 milyar dolar olarak konuşulan kaynağa ise gerek olmadığı gibi bu kaynak miktarının gerçekçi de olmadığı görüşüne yer verildi.

MERKEZ BANKASI İHTİYATLI DAVRANMALI

UBS, Merkez Bankasının, faizleri indirirken daha dikkatli hareket etmesi gerektiğinin altını çizerken, Türkiye'nin, dalgalı küresel finansal ortamda yabancı sermaye çekmede önemli olan genel risk primi düzeyini koruyabilmesi için Merkez Bankasının da muhafazakar para politikasına bağlı kalmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

Raporda, gelecek yıl küresel ekonomideki belirsizlik ve Türkiye'deki yerel seçimler nedeniyle IMF ile yapılacak bir anlaşmanın maliyetinin, anlaşma yapılmamasına göre daha düşük olduğu da kaydedildi.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi konumundaki UBS, merkezi İsviçre'nin Zürih ve Basel kentlerinde bulunan bir banka ve dünyanın en büyük finans şirketlerinden biri. Kişiye özel bankacılıkta da, yönetilen aktif toplamı miktarına göre dünyanın en büyük bankalarından biri olarak kabul ediliyor.

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE

UBS raporunda, bu yıl, Türkiye'ye beklenen toplam doğrudan yabancı sermaye girişinin 13 milyar doları aşacağı belirtilirken, gelecek yıl bu miktarın 9 milyar dolar düzeyinde kalabileceği tahmininde bulunuldu.
UBS'e göre, bu yıl 48 milyar dolar olarak tahmin edilen cari açık miktarı, gelecek yıl 33,5 milyar dolara gerileyecek.

Raporda, bu yıl çift hane olarak gerçekleşecek olan enflasyonun ise gelecek yıl tek haneye gerileyeceği kaydedildi.

AA