kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Üç yaşındaki çocuğunuz migren hastası olabilir!

DİDEM SEYMEN SAĞLIK SERVİSİ
20.11.2008
Migren, son dönemde Türkiye'de en yaygın hastalıklardan biri. Dr. Marcelo Bigal, çoğu kez baş ağrısı ile karıştırılan bu hastalığın, üç yaşındaki çocuklarda bile görülebildiğini söylüyor..
Migren, son dönemde ülkemizde en sık rastlanan hastalıklardan biri. Her dört kadından ve 10 erkekten birinde görülen bu hastalık; lodoslu havalarda varlığını daha çok hissettiriyor. Uykusuzluk, yorgunluk ve yanlış beslenme gibi bazı faktörler de, bu hastalığı tetikliyor. Geçtiğimiz günlerde migrenin Türkiye'deki ve dünyadaki durumunu tartışmak üzere düzenlenen 'Migrenin Epidemiyolojisi ve Toplumdaki Yükü' adlı toplantıya katılan Albert Einstein Tıp Okulu'ndan Dr. Marcelo Bigal, migrenin dünyanın her yerinde çok yaygın bir hastalık olduğunu söyledi ve ekledi:

Adet dönemi tetikliyor
"Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; migren kanserden sonra en önemli engelleyici hastalıklardan biri. Sadece Amerika'da 35 milyon migrenli bulunuyor. Migrenin başlama yaşı da çok değişken. Üç-dört yaşlarında bile migren hastası olunabilir. Ama özellikle 12 yaş civarında görülme sıklığı artıyor ve yüzde 12'ye ulaşıyor. Bu dönemde kız çocukları da, erkekler de aynı oranda migrene yakalanma riski taşıyor. Ancak adet görmeye başlamaları ile, kızların migren ağrıları artıyor. Migren hastalarında beyin aşırı hassas oluyor ve sistemde görülen değişikliklere karşı aşırı tepki veriyor. Adet döneminde kadınlarda östrojen hormonu sürekli değişiklik gösterdiği için beyin bu iniş çıkışlara fazla tepki veriyor."

Atak farklı
Özellikle üçdört yaşındaki çocuklarda migrenin zor fark edildiğini belirten Dr. Bigal, şöyle devam etti: "Migrenli bir çocuk atak geçiriyorsa oyun oynamak istemez, karanlık bir odada kalmak ister. Bazen kusar ama uyuyup uyandığında normale döner. Yetişkinlerle çocuklar arasındaki en önemli fark; çocukların daha kısa süreli ataklar geçirmesidir. Ebeveynlerden birinde migren varsa, çocuğun durumu daha kolay anlaşılabilir. Kız çocuklarının migren oldukları daha rahat fark ediliyor. Çünkü aileler, erkek çocuklarının ağrılarının migrenden çok daha ciddi sorunlardan kaynaklandığını düşünüyor."
Haberin fotoğrafları