kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Gürültünün stresi iştah kabartıyor!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
21.11.2008
Birisi kilosundan yakınırken "Ses duysam yarıyor" derse şaşırmayın... Çünkü gürültü kilo yapıyor! İnsanı strese sokup, fazla fazla yemek yedirtiyor!..
Nihayet çocuklarınız ya da komşularınızdan müziğin sesini kısmalarını istediğinizde, verebileceğiniz iyi bir cevabınız oldu. Yüksek ve beklenmedik ses patlamaları sizi öylesine strese sokabiliyor ki; kalbiniz hızlanıyor ve iştahınız artıyor!

KADINLAR ETKİLENİYOR
Bir araştırmada; bir grup kadın ve erkeğe matematik problemi çözmeleri ve beyin egzersizi yapmaları söylenmiş. Bu sırada, bulundukları odaya aniden yüksek gürültü patlamaları verilmiş. (Aynı vergileriniz üzerinde çalışırken, çocuklarınızın rap müziği sonuna kadar açması gibi!) Ses kesildikten ve bulmacalar bittikten sonra bile stres yüzünden insanların kalp atışları tırmanmaya devam etmiş. Bu, çok da alışılmadık bir tepki değil çünkü vücudunuz strese maruz kaldığında onun etkilerini; öncesinde, sırasında ve sonrasında hissedebiliyor. Ama kardiyovasküler sisteminizi en çok geren, sonrasındaki etkiler oluyor. Bir de şöyle bir durum var: Araştırma sırasında gürültüden kadınların daha çok etkilendiği, çılgına dönmüş gibi patlamış mısır, yağlı peynir ve tatlı yiyecekler yemek istediği görülmüş... Daha da kötüsü; diğer çalışmalar kadın ve erkeklerin, stres krizlerinin ortasında duygusal olarak yemek yeme isteğine kapıldığını; özellikle yağlı ve şekerli yiyeceklere yöneldiğini ortaya koymuş. Yani kalp krizi çantada keklik!