kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

80 öncesi ruhunu yakalamak istiyoruz

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
23.11.2008
* Türbanlılar neden CHP'ye geliyor?
Bir liman arıyor insanlar. Gelenler içinde "Size katılmak istiyorum ama şu ilkelerinizden, laiklikten vazgeçin" diyenle karşılaşmış değilim. Sadece işsizlikten, yoksulluktan kurtulmak istiyorlar. "Yolsuzluk yapacak kişiyi belediye başkan adayı yapmayın" sözüyle çok karşılaştım. O nedenle kırılma CHP'de değil.

* Bu çarşaflı kadınlardan "Kızımın türban sorununu çöz" diyen yok mu?
Hayır. "Benim türban özgürlüğümü halledin" diyen olmadı. Onların gelmesi bizim için şereftir. Sonuçta bu ülkenin vatandaşları.

* "Türban sorununu CHP çözer" deniliyor. Partinizin böyle bir düşüncesi var mı?
Türban sorununu çözecek tek parti CHP'dir. Ama öncelikli sorun türban değil. İşsizlik diye bir yaşam sorunu var. İstanbul'da çadırda yaşayan insanlar var. Bu çadırda yaşayan insanın "Benim türban özgürlüğümü çöz" lüksü olabilir mi? Önce yaşam özgürlüğünü istiyor. Elbette türban sorunu da çözülecektir. CHP, gereği neyse yapacaktır... Demokrasi içinde... Otuz yıldır Türkiye bu kamplaşmalardan kurtulmak istiyor. Ama burada bir şeye dikkat çekmek istiyorum.

* Nedir o?
1990'lı yıllarda türban eylemleri olurdu. O tarihten bu yana da bu konuda ciddi bir yasa değişikliği de olmadı. Ama bu eylemler kesildi, ne oldu da 2002'den bu yana bu eylemler yok? Başörtülü kardeşlerim neden vazgeçti bu eylemlerden? Bunun arkasında ideolojik bir durum aramayacak mıyız? Birinin buna cevap vermesi lazım. Ama artık bu korku tünellerini aşacağız. Türkiye'de her şey tartışılmalı. 80 öncesi CHP ruhunu yakalamak istiyoruz. Herkesin toplandığı bir parti. 1977'deki CHP mitinglerini düşünün... Aynen öyle. 3-5 yıl önceki klasik CHP anlayışı yok, 1980 öncesi anlayış hâkim artık.