kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Zayıf kalmak için sosyal hayatınızı rafa kaldırmayın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
17.11.2008
Bazı insanlar kilo verirken ya da verdikleri kiloları korumaya çalışırken, sosyal hayattan kopabiliyor. Prof. Dr. Taner Damcı, zayıf kalmak için tüm zevk unsurlarından vazgeçmenin hata olduğunu söylüyor..
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı, Endekrinoloji, Metabolizma ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı; diyet yaparak verilen kiloların geri alınmaması için yapılması gerekenleri açıkladı:

* Verilen kiloları geri aldığımızda tekrar vermek zorlaşıyor mu? Metabolizma yavaşlıyor mu? Üç kere rejim yapan biri, dördüncüde tıkanıyor mu? Böyle bir döngü var mı?
Fazla kilonun, rejim veya diyet gibi bir tedavisi yoktur. Yaşam biçimi değişikliği ve bunun günlük yaşama adapte edilmesi gerekir. Fazla kilo tedavisine diyet olarak bakanlar, başarısızlığa uğramaya mahkumdur. Defalarca çeşitli diyetleri yapıp başarısızlığa uğramak, kişinin kendine ve tedaviye güveninde azalmaya yol açar. Yoyo diyetlerle verilen kiloları korumak imkansızdır çünkü kilo verip alma süreleri kısalır. Bu tür diyetler, kişiye vakit kaybettirir ve moralini bozar. Bu da; ileride uygulanacak tedavilerin başarı şansını azaltır. Burada engel büyük ölçüde psikolojiktir. Oysa defalarca başarısızlığa uğramış bir kişi bile, uygun tedavi ile olumlu sonuçlar alabilir.

HEP AYNI DİYET OLMAZ!

* Verdiğimiz kiloyu korumak için hayat boyu aynı diyeti mi uygulamalıyız ?
Hayat boyu aynı diyet yapılmaz. Yaşamın her döneminde, insanların beslenme gereksinimleri farklıdır. Çocukluk, gençlik, yaşlılık, gebelik başka hastalıkların varlığı gibi faktörler beslenme düzenini etkiler. Akdeniz Diyeti herkes için en uygun diyettir çünkü içeriği, kişiye göre düzenlenebilir. Kilo verme dönemi ve kilonun korunması sırasında beslenme önerileri değişebilir. Verilen kiloların korunması döneminin yaşam boyu sürmesi gerektiğinden, burada insan vücudu için gerekli gıda unsurlarının nitelik ve nicelik olarak sağlanması önemlidir.

KENDİNİZİ ÖDÜLLENDİRİN!

* Sonrasında kilomuzu koruyabilmek için nasıl bir zayıflama programı uygulamalıyız?
Bunu sağlamanın tek yolu; yaşamı değiştirmektir. Obezite genetik faktörlerce belirlense de, sağlıklı yaşayan biri fazla kilo sorunu çekmez. Beslenme ve egzersiz programları bireyselleştirilmelidir. Kişinin sağlık durumu, nelerden hoşlandığı, yaşam temposu değerlendirilmelidir. Herkese aynı önerilerin yapılması durumunda, bu küçük bir grup için doğru olacağından başarı şansı düşüktür.

* Verdiğimiz kiloları geri almamak için sosyal hayatı rafa mı kaldırmalıyız? Kebap ya da pizzaya veda mı etmeliyiz?
Sosyal hayatın rafa kaldırılması kilolu kişilerin yapacakları en büyük hata olur. Bu; uzun süre uygulanamaz. Kişiye verilecek yaşam biçimi önerilerinde, onun mutsuz olması kabul edilemez. Yemek miktarının zevk verici unsur olmaktan çıkarılmaması ve fiziksel aktiviteden keyif alacak altyapının sağlanması şarttır. Kişi, sağlıklı olanı seçme ve kendini kontrol edebilme yetisini kazanmalıdır. Aktif ve mutlu olmak, kilo sorununda en büyük yardımcıdır. Her insan kendini arada ödüllendirmelidir. Ancak bunu yaparken küçük miktarları tercih etmelidir.
Haberin fotoğrafları