kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ENGİN ARDIÇ

Mikail Caksunî

Michael Jackson, Müslüman olmuş... Böyle bir haber bekliyordum zaten, fakat aklımda Brad Pitt falan vardı.
Jennifer Aniston ile Angelina Jolie bu oğlan yüzünden birbirlerine girdiklerine göre ( "kocamı elimden aldı sevici karı",
"hahahaayt, senin ağzını cart diye yırtarım şıllık" düzeyinde bir tartışma), "din değiştirmenin magazini" gündeminde de onun olması gerekmez miydi?
Haberi veren "The Sun" gazetesine "ihtiyatlı" yaklaşmakta fayda var ama hadi inandık diyelim.
Michael Jackson nasıl mı Müslüman olmuş? Önceki gece evine imam çağırmış... (Biz mevlide ya da mukabeleye adam çağırsak kimbilir ne isterler?... Rahmetli babamın cenazesinde imama o zamanın parasıyla elli bin lira vermiştim de surat asmıştı.)
İmam buna ne üflediyse, bu da kelime-i şahadet getirmiş, iş bitmiş.
Kısa zamanda Mekke'ye gitmek üzere yola koyulacakmış, elini çabuk tutmazsa bu yılın haccını kaçırmak üzeredir, artık umreye gider. (Biz ikisini de henüz beceremedik.)
Fakat Michael, imamın önerdiği Mustafa ismini beğenmemiş.
Kendi adını korumayı tercih etmiş: Mikail.
İkide bir ihtida etmesiyle ünlü Cat Stevens, yepyeni bir isim edinme yoluna gitmiş, Yusuf İslam olmuştu.
Mikail'i etkileyen yakın dostları da isimlerini değiştirip soyadlarını korumayı tercih ediyorlar. Bunlar, eskiden David olan Davut Wharnsby ve eskiden Philip olan İdris Philips.
Böylece ortaya Mehmet Aurelio, Mert Nobre ve Gökçek Vederson kadar gülünç durumlar çıkıyor.
Demek ki başlıca iki akım var, ismini azıcık değiştirenlerle, ismini bütünüyle değiştirenler...
Boksör Cassius Clay, ikinci yolu seçip Muhammed Ali olmuştu. Buna karşılık, eski Stalinci kaşarlardan Fransız felsefecisi (düşünürü diyemiyorum) Roger Garaudy, kendini Raci Garudyapmıştı.
Ne diyelim, Allah kabul etsin, son nefesini de Hak yolunda vermek nasib eylesin, hayırlı uğurlu olsun... (Mikail'in cenaze namazının "er kişi" niyetine mi yoksa "hatun kişi" niyetine mi kılınacağı da ulema arasında ihtilaf yaratabilir!)
Lakin bendeniz bu tür heriflere fazla güvenmem.
Çünkü, bir süre sonra sıkılıp kaçıyorlar! Garaudy olsun, Stevens olsun, bir o yana bir bu yana meyledip duranlar... Aklına geliyor Müslüman oluyor, keyfi isteyip Budist kesiliyor, sonra gene aslına rücu ediveriyor. İşin suyunu çıkardılar.
Dikkatimi çeken bir diğer nokta, kelime-i tevhidi bir çırpıda söyleyivermek kolaylarına gelen bu adamların, sünnet olmaktan ısrarla kaçınmaları!
"Balta" şakasını mı çok ciddiye alıyorlar, yoksa Doktor Freud'u mu? Tekrar Hıristiyan dinine dönmek kolay, ama giden parçanın yerine yenisini koymak mümkün değil, ondan mı?
Adı üstünde sünnettir, olsa iyi olur ama olmasa da olur, diyeceksiniz... O zaman bizim ne günahımız vardı?
Halkımız da Müslüman'ın "sonradan olanını" pek seviyor nedense...
Şimdi bekliyorum, Michael Jackson'un Müslüman olmasından hoşlanacak kaç teres, bana dönüp "yazılarında 'Allah, peygamber' çok geçmeye başladı, iktidara yağ çekiyorsun" diye sorar bakalım?