kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı yemekler

EBRU ŞALLI
21.11.2008
Sevgili okurlar, hepinize pozitif ve güleryüzlü bir hafta sonu diliyorum. Bugün sevdiklerinizi sıradışı lezzetlerle tanıştırmak için çok iyi bir fırsat... Sizlere sağlıklı yemekler yaparken lezzetten de ödün vermeyeceğiniz tarifler hazırladım. Çocukların da sevdiği irmikli sulu köfte, kereviz püresi ve kabak tatlısı ile kendinizi şımartabilirsiniz. Sulu köfte; Türk mutfağının vazgeçilmez tencere yemeklerinden biridir ama irmikle daha farklı bir lezzet oluyor. Günün şımartan lezzeti kabak tatlısını ise ceviz ve taze kaymaksız sunmak haksızlık olur...

* * *
İrmikli sulu köfte
(4 kişilik) Hazırlama süresi: 15 dk. Pişirme süresi: 30 dk.
Kıyma, rendelenmiş soğan, irmik, tuz ve karabiberi iyice yoğurup top top köfteler yapın. Ayrı bir tencereye yağ koyup, rendelenmiş domatesi kavurun. Tencereye biraz tuz ve dört bardak sıcak suyu ilave edin. Su kaynayınca hazırlamış olduğunuz köfteleri içine atın ve yaklaşık 15 dakika pişirin. Üzerine ince kıyılmış maydanozu da ilave edin. Karabiberle tatlandırabilirsiniz. Hem lezzetli hem de protein zengini olan bu çorbayı hepinize tavsiye ediyorum. Çocuklarınız için bu çorbayı pişirirseniz karabiber ilave etmeyin.

Malzemeler
* 200 gram yağsız kıyma
* 3 yemek kaşığı irmik
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 küçük boy soğan
* 1 domates
* 4 bardak sıcak su
* 1 yemek kaşığı maydanoz
* Tuz
* Karabiber

* * *
Kereviz püresi

(6 kişilik) Hazırlama süresi: 10 dk. Pişirme süresi: 20 dk.
Kerevizleri soyup, tencereye koyun. Soğan, sarımsak ve patatesleri de soyup tencereye ilave edin. Ardından süt, su, şeker ve tuzu da ekleyin. Kaynadıktan sonra kerevizlerin çok iyi piştiğinden emin olun ve rondodan geçirin. Eğer kereviz aromasının yoğun olmasını isterseniz, kereviz yapraklarını da tencereye koyup haşlayabilirsiniz. Kereviz püresi, etin ya da köftenin yanına çok yakışan sıradışı bir lezzet oluyor.

Malzemeler
* 2 tane iri kereviz
* 2 orta boy patates
* 1 orta boy soğan
* 3 diş sarımsak
* 1 su bardağı ılık süt
* 2 su bardağı sıcak su
* 1 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 tatlı kaşığı toz seker
* Tuz

* * *
Kabak tatlısı
(8 kişilik) Hazırlama süresi: 10 dk. Pişirme süresi: 60 dk.
Kabakları pişirmeden bir gece önce, dört santim uzunluğunda kesip, tencereye dizin. Üzerine şekeri dökün ve sabaha kadar bekletin. Ertesi sabah tencereyi kısık ateşin üzerine koyun ve yaklaşık bir saat pişirin. Sonra kabakları tencereden alarak, ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. 180 derecelik fırında 15 dakika daha pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin ve servis yaparken üzerini çekilmiş ceviz ve taze kaymakla süsleyin. Afiyet olsun...

Malzemeler
* 1.5 kilo balkabağı
* 2 su bardağı toz şeker
* Çekilmiş ceviz
* Taze kaymak