kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Yasaklamak çözüm değil, doğru kullanmayı öğretin

14.11.2008
Günümüzde pek çok aile çocuklarının internet kullanımıyla ilgili endişeler taşıyor. Oysa uzmanlar çocuğa interneti yasaklamak yerine aile gözetiminde doğru bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekiyor..
Çocuklar internette ne kadar vakit geçirmeli? Çocuğun odasında bilgisayar bulunmalı mı? İnternetin bağımlılık haline dönüşmemesi için ne yapmamız gerekiyor? İnternet bağımlısı haline gelen çocukta ne gibi sorunlar ortaya çıkıyor? Günümüzde ebeveynlerin kafasını en çok meşgul eden sorular arasından bunlar yer alıyor. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet, sınırsız bir dünyanın kapılarını aralarken, günümüzde çocukların internetle tanışma yaşı ikiye kadar inmiş durumda. Ailelerin konuyla ilgili endişeleri giderek artarken, Uzmantv.com'da bu konuda açıklamalarda bulunan Eğitimci- Psikoterapist Şükrü Alkan, çocuğun internete erişimini engellemek yerine, aile gözetiminde doğru bir şekilde kullanması için yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
İnternetin bir bağımlılık haline gelmemesi için önerilerde bulunan Alkan, bilgisayarın çocuğun odasına koyulmaması ve çocukların belli saat aralıklarında interneti kullanmaları gerektiğini söylüyor.
Alkan'a göre, bilgisayar başında gerektiğinden fazla vakit geçirmek, çocuklarda bir süre sonra ruhsal problemlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Alkan; "İnternet, sanal kişilerle sanal sohbetlerin gelişmesine sebep olduğu gibi, çocukların sanal duygular yaşayarak ileride ruhsal boşluklara düşmelerine yol açabiliyor. Ayrıca internetin sadece kültürel ve sosyal etkinlikler düzeyinde ilişki kurmak adına kullanılması da çocuğun dış dünyadan soyutlanmasına ve bu yüzden daha da çekingen olmasına sebep olabiliyor," diyor.

DERSLERİNE DESTEK OLABİLİR
Çocukların yaşına göre denetimli bir şekilde internet kullanımına izin verilebileceğine dikkat çeken Şükrü Alkan, internetin özellikle okul derslerine destek aracı olarak kullanılmasında bir sakınca olmadığı görüşünde: "Çocuklar internet ile okulda tanışmış olabilir, böyle bir durumda evde de kullanmasına izin vermek gerekir. Aksi halde arkadaşlarıyla olan paylaşımlarına engel olunduğu düşünmesine sebep olur. Ancak onlara interneti derslerinde bir araç olarak kullanmalarını öğreterek kolaycılığa gitmelerine engel olmak gerekir. İnternet arkadaş paylaşımlarına, kütüphane araştırmalarına destek olacak şekilde, planlı programlı ve denetimli bir şekilde kullanıldığı takdirde çocuklarımız üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmaz." Günümüzde internetle tanışma yaşının iki-dört yaş grubuna kadar indiğini söyleyen Alkan, çocuğun yaşı ne olursa olsun belli bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini belirtiyor: "Çocuğumuzun yaşına uygun oyun sahaları açılarak ihtiyaç duyulduğu kadar kullanmasına izin verilmelidir. İki-dört yaş grubunda mutlaka anne-baba yanında hatta onların kucağına oturularak kullanım sağlanmalıdır."
Haberin fotoğrafları